Joan Portell, pedagog i crític literari: "Per instaurar l'hàbit lector en els nens, hem de dedicar-los temps"

Per triar un bon llibre cal fixar-se en el format, les il·lustracions i el text

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Joan Portell és pedagog, escriptor i crític literari especialitzat en la literatura infantil i juvenil. Fa anys que es dedica a analtizar les diferents propostes editorials que es publiquen en català per al públic més petit. Té clar que per implantar l'hàbit lector en els nens, s'ha de dedicar temps, això vol dir, llegir contes en veu alta, compartir lectures, acompanyar-los a la biblioteca o a la llibreria,... Si l'infant s'adona que els pares estan dedicant una estona del seu temps a compartir una lectura amb ell, li donaran valor a aquest fet. Aquest, precisament, el de compartir temps amb els pares, és un dels motius pels quals els nens llegeixen.

"Els nens llegeixen per diversos motius. Un d'ells és per compartir temps amb els seus pares, per estar fent una activitat en comú. La socialització que permet la lectura és un gran avantatge en les relacions socials entre pares i fills.

També hi ha altres motius. Per passar-ho bé individualment o fins i tot en petit grup. Llegir et permet compartir amb els altres, compartir amb els amics, amb els infants, amb la resta de companys de classe, experiències i fantasia en comú que fa que coneguis i et sentis membre d'aquest grup amb el que comparteixes el temps.

Finalment, llegir els permet formar part de la societat i entendre el món que els envolta."

Amb Joan Portell també hem conversat sobre els elements que s'han de tenir en compte a l'hora de triar un llibre de lectura per a nens i nenes. Segons Portell, un llibre té qualitat si té equilibrats tres elements: el format, és a dir que l'edició estigui cuidada, les il·lustracions en el cas que estiguem parlant d'un àlbum il·lustrat, i el text. Una bona combinació i un bon equilibri entre els tres elements donarà qualitat al llibre.

Portell explica que hem de donar l'oportunitat als infants de descobrir nous gèneres perquè al mercat n'hi ha de molts diversos i que hem d'entendre, també, que no a tots les infants els agraden els mateixos llibres. També troba imprescindible llegir el clàssics de la literatura universal.

"És important que llegeixin els clàssics. Ho trobo imprescindible. I, a més, amb versions no adaptades. Hi ha moments per a cada clàssic. Als 15 anys, per exemple, no pots llegir 'Crim i càstig'. Però s'han de llegir en el moment que toca perquè els clàssics ens expliquen la literatura universal i ens construeixen com a societat."

L'escriptor i crític literari demana que els nens i els adolescents tinguin l'oportunitat de descobrir gèneres diversos, tot i que també reconeix que cada infant té preferències per un tipus de lectura. Segons Portell, és normal que els pares triïn aquells llibres que els agraden per als seus fills.

I si tenim dubtes, el millor consell de Joan Portell és el de buscar prescriptors com ara llibreters o bibliotecaris que ens puguin ajudar.