Xavi Giró, de l'addicció a l'alcohol i les drogues a la Titan Desert

L'esport és un element clau en el tractament de les addicions. La bicicleta i la família han estat els pilars als quals s'ha aferrat Xavi Giró per controlar una malaltia que es pot tractar però no curar. D'estar enganxat a l'alcohol i la cocaïna i pesar 120 kg ha passat a controlar i a disputar curses tan dures com la Titan Desert
Jordi Bentanachs Actualitzat

La primera idea que li ve al cap quan passa davant d'un bar o algú li proposa un brindis és sempre la mateixa: recorda el dia que va néixer la seva filla i va deixar la seva dona, la Chantal, a l'hospital amb la cesària i se'n va anar a casa a drogar-se. En Xavi Giró s'aferra a aquest record per no tornar-hi. I el següent pas és trucar a un dels veterans del Centre d'Addiccions de Tarragona, on va començar la seva segona vida.

En Xavi amb la seva companya fidel.

Les maletes a la porta... o ingressar en un centre

Dels primers tres anys de la seva filla no recorda gaires coses. Tot eren enganys, furts familiars i desaparicions. Fins que va esfumar-se d'un dinar familiar i ningú va saber on era durant dies. Allà, la Chantal li va posar les maletes a la porta de casa, va tancar amb clau i li va dir: o ingresses a un centre de tractament o no et volem veure mai més.

El primer pas és prendre consciència del que et passa i t'acompanyarà la resta de la teva vida.

Addicte ho seré tota la vida. Això ja és fins al dia que em mori.

En Xavi va estar cinc mesos a l'Institut Hipòcrates i d'allà va passar a sessions setmanals al Centre d'Addiccions Tarragona, on va conèixer la psicòloga clínica María Dolores Vidal i amb ella va entrar l'esport a la seva vida.

Va arribar a pesar 120 kg

Bicicleta terapèutica

L'esport és part indispensable de les teràpies contra les addiccions. Aporta una rutina, la cultura de l'esforç, capacitat de superació, fa créixer l'autoestima... Quan en Xavi va començar el tractament l'any 2014 pesava 120 kg. Ara és una altra persona en tots els sentits. S'ha aprimat quaranta quilos i ha incorporat l'exercici físic al seu dia a dia.

El Centre d'Addicions Tarragona ha estat clau en la seva recuperació.

Segona participació a la Titan Desert

Des que va pujar a la bicicleta que no n'ha baixat. En comptes de passar el dia al bar, ara busca rutes noves prop del Catllar, al Tarragonès. O més lluny. L'any passat es va apuntar a la Titan Desert i va completar la cursa. Aquest any no es farà al Marroc com en les catorze edicions anteriors, sinó a Almeria, i també hi participarà. Ha mudat la pell i, gràcies a la família, la teràpia i la bici està convençut que per sempre més.

Abans t'aixecaves al matí i et miraves al mirall i tu mateix et feies por. Jo aquesta vida no la coneixia i ara no la canvio per res del món.

La Chantal, el seu pilar
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut