Glacera de la zona de la Jungfraujoch, Suïssa

Les glaceres de Suïssa minven un 10% en només 5 anys

Fosa rècord de les glaceres durant les onades de calor d'aquest estiu
Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Les glaceres dels Alps s'han convertit en el nostre mesurador clar de l'impacte de l'escalfament del planeta. La disminució del gel en les últimes dècades són visibles a simple vista sense haver de recórrer a imatges d'arxiu o històriques.

Les glaceres de Suïssa s'han reduït un 10% en els últims 5 anys i més de 500 petites glaceres ja han desaparegut, segons informa la Comissió Criosfèrica de l'Acadèmia Suïssa de les Ciències.

El 2019, un cop més, la pèrdua de neu i gel per fusió ha superat l'acumulació, a través de les nevades. I això en un any en què les acumulacions que hi havia entre abril i maig eren entre un 20 i un 40% superiors a l'habitual. En alguns punts a principis de juny es mesuraven fins a 6 metres de neu. Però les grans calorades de juny i juliol ho van fondre tot. En només 15 dies de la primera onada de calor, el volum que es va fondre de neu i de gel va ser tan gran que equival a consum anual d'aigua potable de tot el país. El resultat és que durant els últims 12 mesos s'ha perdut al voltat d'un 2% del volum total de les glaceres. I en el conjunt dels darrers 5 anys, la pèrdua supera el 10%, una taxa de disminució mai observada en més d'un segle.

La desaparició de les petites glaceres, normalment sense nom, continua i continuarà durant els pròxims anys. Ja s'han comptabilitzat més de 500 glaceres petites extingides des del 1900. El 2019 ha vist desaparèixer la glacera Pizol, una de les primeres amb sèries llargues d'estiu i observació.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut