Extensió del gel marí àrtic (NSIDC)

Les altes temperatures colpegen la capa de gel als dos pols

Néstor Gómez Actualitzat

L'extensió de la massa de gel marí a l'Àrtic i a l'Antàrtic cau per sota dels valors normals.

Les altes temperatures de les darreres setmanes i mesos a Europa i en altres indrets del planeta també han afectat les masses del gel aquàtiques. El canvi climàtic és un fet i aquí en teniu una nova mostra.

La massa de gel marí de l'Antàrtic gairebé no ha crescut en les l'últimes setmanes -recordeu que a l'hemisferi sud és hivern-, segons dades del Centre Nacional de Dades de Neu i Gel (NSIDC). El creixement és tan petit entre l'1 i el 17 d'agost que per primera vegada des del 2010 es troba per sota del que és normal per aquestes dates.

A l'extrem oposat, al pol nord, la situació encara és més greu. L'extensió actual de gel marí de l'Àrtic és la quarta més baixa des del 1979 i segueix l'evolució dels estius del 2007 i el 2011, que van ocupar el segon i el tercer lloc, respectivament, amb menys gel al mes de setembre, quan es dóna el mínim anual. El 16 d'agost, faltava la superfície de dues Espanyes de gel per arribar a la mitjana normal.

La velocitat de retrocés del gel ha minvat en comparació amb el juliol, però encara retrocedeix a una velocitat superior de l'habitual. La Ruta del Mar del Nord està oberta i es podria navegar des de cap Nord fins a l'estret de Bering per la costa russa. En canvi, el pas de Nord-oest encara està obstruït amb força gel en els canals de l'arxipèlag canadenc.

 

AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut