El riu Ter al pas per les Masies de Roda (Ramon Vila)

La reserva d'aigua ha pujat: dades, escenaris i prudència

Néstor Gómez Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Les pluges de l'última setmana han ajudat a incrementar les reserves d'aigua, però encara ens trobem lluny de tenir una situació còmoda i molt distant de sortir de la sequera.

Aquesta setmana les reserves de les conques internes han pujat 26 hm³, passant del 18% al 22% en pocs dies. Les pluges que han caigut en la darrera setmana al Pirineu oriental, entre els 180 l/m² a Ulldeter, els 172 l/m² a Núria, els 124 l/m² a Castellar de n'Hug, entre d'altres, han permès aquesta recuperació de les reserves, a la qual caldrà afegir la fosa de la neu que ara cobreix el Pirineu.

Uns pocs dies de pluges abundants no amaguen la gran i intensa sequera que arrosseguem des de fa tres anys. Si abans de les pluges mancaven entre 600 i 1.000 l/m² a Catalunya, segons l'indret, ara en falten entre 400 i 700 l/m², és a dir, cal molta més pluja, calen més episodis com aquest.

Hem de tenir un optimisme moderat. Hem revertit una mica la situació, però seguim dintre del que considerem sequera històrica. Les reserves d'aigua actuals, d'un 22%, són similars al pitjor moment de la sequera del 2008, quan les reserves d'aigua van caure fins al 20%.

 

Però, a més a més, si bé ara tenim la mateixa reserva d'aigua que hi havia el setembre passat, el panorama que tenim al davant és ben diferent i us mostrem el perquè en quatre factors:

- Factor precipitació: El 22% de la reserva del setembre mirava cap a la tardor, una estació ben plujosa a casa nostra. Ara ens dirigim cap a l'estiu, l'estació de l'any més eixuta.

- Factor temperatura: Al setembre viatjàvem cap a la tardor i l'hivern, estacions en què les temperatures són més baixes, amb menys radiació solar, cosa que implica una menor evaporació de l'aigua. Ara anem cap al període l'any més càlid i amb més pèrdua d'aigua per evaporació.

- Factor biològic: amb l'arribada de la tardor l'activitat biològica del camp i dels boscos es redueix i, en molts casos, es troben en fase d'hibernació, amb una activitat biològica reduïda. Un descans estacional per rebrotar amb força amb l'arribada de la primavera. Ara, ens trobem en plena activitat biològica amb necessitat d'aigua i, més encara, durant l'estiu, on l'evapotranspiració vegetal és molt elevada.

- Factor turístic. Quan la reserva d'aigua del setembre era del 22% era disponible per a la població de les conques internes més per als turistes que visitaven el nostre país, entre octubre i març, correspon al període amb menys pernoctacions de l'any. En canvi, ara, tenim la mateixa reserva d'aigua i cal fer front a un turisme d'estiu que multiplica per tres la de la resta de l'any. A escala de tot el país, si un dia d'hivern som uns 10 milions de persones, entre població estable i turistes, en un dia d'estiu podem superar els 16 milions de persones.

La suma de tots aquests factors fa que davant la mateixa quantitat de reserva d'aigua, ara i al setembre, les actuacions i les decisions siguin ben diferents.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut