Berga (Marc Vila)

Els Quadràntids: la primera pluja d'estels de l'any

Alberto Alcántara Actualitzat

L'any 2018 comença farcit d'esdeveniments astronòmics. Després de la lluna plena de perigeu arriba el màxim de la primera pluja d'estels de l'any, la dels Quadràntids.

Es tracta d'una de les pluges més espectaculars de l'any, juntament amb els Perseids de l'agost i els Gemínids del desembre. Els Quadràntids poden presentar un ritme d'uns cent meteors per hora.

Enguany, el màxim es preveu aquest vespre de dimecres. El millor moment per observar la pluja serà la matinada, tot i que la presència de la Lluna, encara pròxima a la fase de màxima visibilitat, serà un inconvenient per albirar els meteors.

El punt del cel del qual els meteors semblen venir és a prop de l'Ossa Major, a la constel·lació del Bover. Aquests meteors són el fruit de la interacció de l'atmosfera terrestre amb les restes de partícules de l'asteroide 2003 EH1, observat fa 500 anys.

Si no teniu possibilitat de veure-les en directe, podeu seguir la retransmissió que en farà el canal Sky Live TV, que farà servir dues càmeres: una situada a l'Observatori del Teide, a les illes Canàries, i l'altra, al Centre Internacional d'El Anillo, a Càceres. En la retransmissió, també hi col·labora el Consorci de Servidors Universitaris de Catalunya (CSUC).

AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut