Imatge satèl·lit del Pirineu del 27 de gener (NASA)

La neu escasseja al Pirineu oriental

Néstor Gómez Actualitzat

Els gruixos de neu al Pirineu oriental estan molt per sota dels nivells normals per la falta de llevantades i de sistemes frontals actius.

El Pirineu conserva la neu de només dos episodis de nevades en tota la temporada, la de finals de novembre i la de mitjans de gener. Les comarques que més s'han beneficiat pel pas dels pocs sistemes frontals que ens han travessat són les del Pirineu de Lleida, amb gruixos que arriben als 73 cm al lac Redon i als 62 a la Bonaigua, segons dades del Meteocat. Al Pirineu oriental, només els gruixos de Malniu, amb 16 cm, s'aproximen als valors normals, que solen ser d'uns 24 cm en aquesta època de l'any. A les cotes més altes del Port del Comte, Cadí, Vall de Núria i a la capçalera del Ter la neu és minsa o inexistent. Només a les pistes d'esqui, amb neu compactada i artificial, mantenen els dominis esquiables.

Reserves de neu al 82%

Les reserves de neu del conjunt de les capçaleres de la Garona, la Noguera Pallaresa, la Noguera Ribagorçana, la Valira i el Segre se situen al 82% respecte de la mitjana dels últims cinc anys. Aquesta dada ofereix una falsa aparença, perquè la neu no es reparteix de manera uniforme per tot el Pirineu. De fet, només la neu que hi ha a la conca de la Garona, bàsicament tota a la Vall d'Aran, és d'uns 144 hm³, clarament per sobre del nivell normal, de 116 hm³, segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

Si obviem la reserva de neu de la Garona i només tenim en compte la neu que, tard o d'hora, vessa al Segre, la reserva se situa en el 66%. És a dir, falta un 44% de neu, sobretot, a les comarques de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, la Cerdanya i també al principat d'Andorra. La reserva de neu encara és menor al Pirineu més oriental, a les capçaleres que donen aigües al Ter, per l'escassetat de la neu que hi ha en els àmbits naturals.

Respecte a altres temporades

La quantitat de neu actual ni de bon tros és de les pitjors des de principis de segle. Només cal recular una mica per trobar dos anys en què la neu va ser minsa durant tota la temporada, els anys 2007 i 2008. Dues temporades consecutives de neu molt escassa al Pirineu, que van dur el país a la pitjor sequera dels últims vuitanta anys. Al Pirineu de Lleida, els gruixos actuals són semblants als de l'any 2015, si bé a finals de mes hi va caure una gran nevada que va disparar els gruixos, cosa que aquest any no s'espera. Al Pirineu oriental, tret de Malniu, a la resta els nivells de neu són molts baixos. Aquest sector del Pirineu sempre està molt condicionat a l'arribada de grans pertorbacions atlàntiques o de llevantades.

 

AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut