Ja ha acabat la temporada d'huracans del 2020, extremadament activa i sense precedents

Néstor Gómez
TEMA:
Meteorologia

Dilluns, 30 de novembre, es va donar per acabada oficialment la temporada d'huracans a l'Atlàntic, una temporada, la del 2020, de rècords perquè s'ha arribat a la xifra de 30 ciclons, utilitzant per segona vegada l'alfabet grec després d'exhaurir la llista de 21 noms programats.

Però encara podria formar-se un cicló més a les aigües de Madeira, on hi ha una pertorbació ben formada. Si s'acabés formant, rebria el nom de Kappa. Durant la temporada 2020 s'han format 30 ciclons, dos més que l'anterior rècord de la temporada 2005. D'aquestes 30 tempestes tropicals, 13 es van convertir en huracans, amb vents superiors als 119 km/h, i 6 d'aquests van arribar a huracans de categoria superior, és a dir, amb categoria igual o superior a tres amb vents que superen els 178 km/h.

Ja abans que comencés la temporada d'huracans, l'1 de juny, l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) dels Estats Units alertava d'una temporada 2020 amb un nombre de tempestes tropicals superior a l'habitual, un fet que es va corroborar amb l'aparició de dos ciclons abans de l'inici de la temporada: l'Arthur,  que es va formar el 14 de maig i va impactar contra les costes de Carolina del Nord, i el Bertha, format el 27 del mateix mes i que va tocar terra a Carolina del Sud. El nombre normal de tempestes tropicals o ciclons per temporada és de 12 i d'huracans, de 6, 3 dels quals poden arribar a categoria superior.

Aquí teniu l'evolució del nombre de tempestes tropicals, d'huracans i d'huracans superiors (de categoria 3, 4 i 5). En tots els casos s'observa un increment del nombre de ciclons en els darrers 120 anys, des del 1900 al 2020. S'ha duplicat el nombre de ciclons durant aquest període i actualment són molt més destructius per la gran quantitat d'infraestructures i pel gran nombre de persones potencials a resultar-ne afectades. I aquesta tendència seguirà a l'alça davant la situació d'emergència climàtica que vivim i viu el planeta.

 

data-id="1e818c64-e149-44fa-9d26-79ca63093b5c" data-title="Temporada d'huracans" data-type="interactive"> 

El 18 de setembre ja es van exhaurir els 21 noms que hi havia programats per a aquest any i, per segon cop a la història, la NOAA va apel·lar a l'alfabet grec i ha arribat fins ara a la novena lletra de la llista, Iota.

Una de les imatges inusuals es va donar els dies 14 i 15 de setembre en conviure simultàniament cinc ciclons tropicals (Paulette, Rene, Sally, Teddy i Vicky) en el pic de la temporada, un fet que només s'havia donat un cop, l'any 1971, en el qual també van conviure fins a cinc formacions tropicals.

Una altra dada és que aquesta temporada ha estat la segona vegada que es formen sis huracans de categoria 3 o més. A més, per cinquena temporada consecutiva com a mínim apareix un huracà de categoria 5, el nivell més elevat de l'escala de Saffir-Simpson.

Aquesta gran activitat de ciclons té diferents factors, entre ells, les temperatures tan càlides de la superfície dels mars. El monsó d'Àfrica reforçat, juntament, amb uns vents verticals molt més febles i l'aparició del fenomen de la Niña han ajudat a fer que aquesta temporada d'huracans fos extremadament activa i sense precedents.

ARXIVAT A:
Meteorologia
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut