Parheli a Tarragona el 7 de gener de 2015. Foto: Ramon i Conxi.

El temps de la A a la Z: Parheli

Actualitzat
TEMA:
El temps de la A a la Z

Si els fenòmens meteorològics ja tenen una gran atracció, els fenòmens òptics encara més, per la seva raresa. Us imagineu veure tres sols alhora, un de principal al centre i dos de secundaris al costat? Aquest efecte s'anomena parheli.

En dies gèlids d'hivern, el vapor d'aigua dels núvols es congela i forma cristalls de gel. La llum del sol passa pels hexàgons dels cristalls de gel, es descompon en l'arc de Sant Martí i crea un anell que envolta el sol. Si la incidència de la llum és vertical o gairebé vertical amb els hexàgons dels cristalls de gel de l'atmosfera apareixen uns reflexos en punts oposats del cercle que imiten el sol, però amb menor intensitat; se'ls coneix amb el nom de "falsos sols". Són similars als reflexos que produeix la llum del sol o fanals en els vidres de casa o en els parabrises dels cotxes.

Les zones on es pot veure més fàcilment són les regions polars, si bé a Catalunya han tret algun cop el nas, com el 7 de gener de 2015. Se solen veure amb una mica més de facilitat quan les temperatures són baixíssimes, amb el cel enteranyinat de cirrus i quan el sol és baix sobre l'horitzó, al matí o a la tarda. Els parhelis també es poden formar amb la lluna.

 

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
NOTÍCIES RELACIONADES
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut