El Mont Blanc perd gairebé un metre en quatre anys

El cim més alt d'Europa s'encongeix 13 cm cada d'any des del 2001
Néstor Gómez Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

L'ascens de les temperatures no només és palès a les glaceres que baixen de les grans serralades del món, també afecta els cims coberts de gel i neu. Una capa que gel que perd gruix, i el cim perd metres any rere any.

L'emblemàtic Mont Blanc, el cim més elevat d'Europa, ha perdut 91 cm en només quatre anys, i ha passat dels 4.808,72 metres el 2017 a 4.807,81 aquest 2021. Per primer cop en menys de 100, caldria remuntar-se al segle XIX, el sostre d'Europa ha baixat per sota dels 4.808 metres. Una altura que varia en funció de les condicions meteorològiques lligades a les nevades de cada any. L'altitud més gran es va registrar el 2007, amb una altura de 4.811 metres.

L'altura del cim ha variat en els darrers temps, i un equip de topògrafs del departament francès de l'Alta Savoia s'encarrega de mesurar-lo cada dos anys a partir de la instal·lació de sensors d'alta tecnologia en el cim i amb mesurament satel·lital durant diverses hores.

Cim del Mont Blanc (Unsplash)

Quin és el punt més alt del cim, la superfície de neu, el gel o la roca?

La metodologia que apliquen per determinar l'altura del cim és arribar a la capa de gel acumulat durat l'any. Treuen tota la neu superficial fins arribar a la capa de gel i després mesuren tot el gruix de gel.

Per determinar l'altura del cim va participar-hi un equip de més de vint persones, que van fer cim després de 10 hores de camí. Les dades obtingudes formaran part d'una base de dades precises i fiables que poden utilitzar glaciòlegs i climatòlegs per als seus estudis, per transmetre les conclusions i els estudis a la comunitat científica i població en general.

L'escalfament del planeta és ben clar i evident en les glaceres dels Alps. Una de les glaceres més famoses, la Mer de Glace, al massís del Mont Blanc, s'ha retirat 2 quilòmetres des del 1850 i ha perdut 120 metres de gruix durant el segle XX.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica Meteorologia
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut