Eduardo Zaplana al xalet de Benidorm, acompanyat per la Guàrdia Civil, per fer-hi un escorcoll (EFE)

Detenen Eduardo Zaplana per blanqueig de capitals, desviament de fons i malversació

En la mateixa operació de la Guàrdia Civil han detingut l'empresari Vicente Cotino, nebot de l'exdirector de la Policia Nacional Juan Cotino
Redacció Actualitzat
TEMA:
PP

La Guàrdia Civil ha detingut l'exministre i expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana. L'acusen de blanqueig de capitals, desviament de fons i malversació. La detenció l'ha feta la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil quan l'exministre d'Aznar sortia del seu domicili de València.

Durant diverses hores, els agents han escorcollat el seu pis a València buscant pistes per aclarir si l'expresident valencià podria tenir diners negres a paradisos fiscals i si provindrien de comissions cobrades a canvi d'adjudicacions.

A la tarda, la Guàrdia Civil l'ha portat al seu xalet de Benidorm per fer-hi un escorcoll. A Zaplana se l'ha vist somrient al costat dels agents en el moment en què entraven a la casa.

La seva detenció forma part d'una gran operació contra la corrupció que s'ha batejat com a Erial. A banda de Zaplana s'han detingut 5 persones més.

La Guàrdia Civil també ha escorcollat la seu de la conselleria d'Economia buscant informació sobre un pla eòlic i les ITV adjudicades a l'empresa de Vicente Cotino quan Zaplana era president de la Generalitat valenciana.

En saber-se la seva detenció, Telefònica ha suspès la seva relació laboral amb Zaplana i el Partit Popular ha anunciat que el suspendrà de militància.

Zaplana és el tercer president de la Generalitat València imputat per un suposat cas de corrupció després de Francisco Camps i Jose Luís Olivas.

La jutge que porta les investigacions ha decidit citar com a investigats l'exdirector de la policia Juan Cotino i la dona de Zaplana.

 

Entre els detinguts en aquesta operació policial contra el blanqueig de capitals també hi ha l'empresari Vicente Cotino, nebot de l'exdirector de la Policia Nacional, expresident de les Corts Valencianes i exvicepresident de la Generalitat Valenciana, Juan Cotino.

 

 

El PP suspèn de militància Zaplana

Des del Partit Popular, el coordinador general de la formació, Fernando Martínez Maillo, ha anunciat que suspendran de militància de manera cautelar Eduardo Zaplana, així com també les altres persones que han estat detingudes i que siguin militants del PP. "És una decisió dràstica i difícil", ha dit Maillo, que ha afegit que es tracta d'una mesura que està pendent de com vagi el procediment.

Zaplana, que es va retirar de la política fa deu anys, també està investigat en l'entramat de l'Operació Lezo. Segons la investigació d'aquest cas, l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González va planejar adquirir amb l'expresident valencià el 50% d'una societat a l'Uruguai a través d'un advocat d'aquell país. Les diligències policials indicaven que aquesta societat anava destinada a blanquejar els fons que González va obtenir per mitjà de suposades comissions il·legals. En tot cas, aquest pla entre els dos polítics no es va materialitzar. De fet, Zaplana no està imputat en aquesta causa.

Eduardo Zaplana va presidir la Comunitat Valenciana entre el 1995 i el 2002. Aquell any, Aznar el va nomenar ministre de Treball i Assumptes Socials. El 2008 va decidir abandonar l'activitat política per dedicar-se a feines empresarials.

ARXIVAT A:
PP Delictes econòmics
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut