Zapatero s'afegeix a González i Borrell i demana al PSOE que obri un "diàleg intern" per evitar noves eleccions

Els populars confien que la reunió que tindran la setmana que ve amb Ciutadans ajudarà a desbloquejar la situació, però el partit taronja insisteix que es mantenen en l'abstenció
Actualitzat

El PP veu possible que a final d'agost hi hagi investidura. Els populars descarten unes terceres eleccions espanyoles i es mostren segurs que hi haurà un nou govern. Mentrestant, la pressió continua dins del PSOE, on sorgeixen veus divergents: per una banda José Luis Rodríguez Zapatero demana que s'obri un diàleg intern per evitar tornar a les urnes; mentre que el socialisme andalús -el més poderós- i dirigents com Miquel Iceta i Patxi López avalen el "no" de Pedro Sánchez a Rajoy.

L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero creu que unes terceres eleccions no convenen a ningú i ha demanat diàleg.

"Seria molt inconvenient i molt negatiu unes noves eleccions. El PSOE ha de dialogar, ha de fer un procés de diàleg intern en què hi hagi el màxim consens."Rodríguez Zapatero ha insistit en la necessitat que tots els partits dialoguin, també el PSOE, i ha defensat que és tant important evitar les terceres eleccions com que s'expliqui bé la solució, de manera "transparent".

A més, ha destacat que el PP és el partit que ha de fer "tots els esforços" perquè Espanya tingui un govern, ja que ha estat la força majoritària. Per l'expresident, el PSOE ha de treballar "donant suport" a qui assumeix la "feina difícil" d'aquesta negociació.

Zapatero s'afegeix a altres històrics del partit com Felipe González o Josep Borrell, que han reclamat flexibilitat al PSOE per facilitar la formació d'un govern.

Mentrestant, els populars confien que la reunió que tindran la setmana que ve amb Ciutadans ajudarà a desbloquejar la situació, però el partit taronja rebaixa l'optimisme i insisteix que es mantenen en l'abstenció. 

Un possible calendari d'investidura

La primera setmana amb probabilitats d'investidura és la del 22 d'agost. Si Rajoy no aconseguís ser investit, es posaria en marxa el compte enrere d'unes terceres eleccions. Si no hi hagués un nou candidat al cap de dos mesos, les eleccions es convocarien automàticament. Això les situaria al 18 de desembre, just un any després de les primeres generals, que van ser el 20-D.

Si el debat d'investidura es fa la setmana del 29 d'agost, i acabés sense president, les eleccions caurien el dia de Nadal. Si passem a la setmana següent, les hipotètiques terceres eleccions se celebrarien el dia de Cap d'Any. En el cas que Rajoy necessiti més dies per intentar buscar suports i el debat es faci el 12 de setembre, les eleccions serien la setmana de Reis.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut