Xavi Tondo estava en el millor moment de la seva carrera, després d'un 2010 excepcional

Xavier Tondo ha mort en un desgraciat accident domèstic i deixant rere seu tretze victòries en el seu palmarès i la sensació que havia arribat a la plena maduresa esportiva, liderant l'equip Movistar. Tondo, guanyador aquest any a Castella i Lleó, estava fent una concentració a Sierra Nevada amb altres companys quan la mort li ha sobrevingut de forma tràgica. Preparava la Dauphiné Libéré i, de fons, el gran objectiu de l'any i un dels seus somnis com a corredor, el Tour de França, al qual havia d'assistir per primera vegada com un dels líders del Movistar, equip punter del pilot internacional. Prestigiós escalador, Xavi Tondo estava en el millor moment de la seva carrera, després d'un 2010 excepcional -amb victòries d'etapa a París-Niça i la Volta a Catalunya- que li va obrir les portes al renovat projecte d'Eusebio Unzué.
Actualitzat
La fatalitat s'ha endut un enamorat del ciclisme. Nascut a Valls al novembre del 1978, Tondo feia vuit anys que era professional. Va debutar amb l'equip Paternina i es va començar a fer un nom a Portugal, amb una progressió lenta però constant, fins a esclatar els últims anys. Era un bon escalador que es defensava prou bé en les contrarellotges.

L'any passat, amb el Cervelo, la seva carrera va fer un pas endavant. Un triomf d'etapa a la París-Niça en marcava el punt d'inflexió i després encara hi sumaria una altra victòria, a la Volta a Catalunya. També va aconseguir una meritòria sisena posició a la Vuelta.

Aquests èxits no van passar desapercebuts per a Eusebio Unzué, que el va reclutar per córrer aquest any amb el Movistar Team. Una aposta d'efecte immediat. Fa tot just un mes, Tondo es va imposar a la Volta a Castella i Lleó, on va exhibir un gran moment de forma i va desplaçar Alberto Contador de dalt de tot del podi. Abans ja havia estat a punt de guanyar el Tour de San Luis, a l'Argentina. Unzué es va fixar en ell per al seu nou projecte, el Movistar, un equip al qual falta un líder clar, però en el qual Tondo pretenia tornar a mostrar-se.

Tondo no podrà complir el seu gran somni i córrer el pròxim Tour com a cap de files del Movistar.

Al marge dels catorze triomfs com a professional, sempre va intentar dignificar la bicicleta com a gran militant contra el dopatge. Aquest febrer, a través d'una denúncia als Mossos, va ser l'artífex de l'"operació Cursa", que va destapar una xarxa de tràfic de substàncies entre esportistes amateurs de Catalunya. Un gest valent quan molts s'estimen més mirar cap a una altra banda i callar. Un gran gest per al ciclisme.

Era un ciclista diferent i de pensament propi. Aquest passat mes de març, en la Volta a Catalunya, no va dubtar a criticar les institucions i l'organització perquè no es va retransmetre per televisió una de les carreres amb un millor cartell de corredors. "Sense televisió no hi ha repercussió, no hi ha patrocinadors. Sense tele el ciclisme es mor", va expressar un reivindicatiu Tondo, que col·laborava en diversos mitjans escrits.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut