Vila i Puig el dia en què un va rellevar l'altre com a conseller de Cultura (ACN / Violeta Gumà)

Vilanova de Sixena vol embargar els béns a Vila i Puig per no pagar la fiança

Les defenses de Santi Vila i Lluís Puig van recórrer la decisió del jutge d'imposar-los una fiança perquè la consideren "excessiva, desproporcionada i injustificada"
Actualitzat
TEMA:
Sixena

L'Ajuntament de Vilanova de Sixena reclama que s'embarguin els béns als exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig perquè no han pagat la fiança que els va imposar el jutjat d'Osca.

En la interlocutòria del 5 de desembre, el jutjat d'instrucció número 3 d'Osca va decidir obrir judici oral contra Vila i Puig per no haver lliurat a l'Aragó les 44 obres que eren al Museu de Lleida quan el jutge ho va demanar.

 

 

Els dos consellers de Cultura del govern de Carles Puigdemont havien de dipositar més de 300.000 euros entre tots dos per "garantir" les "possibles responsabilitats" que se'ls puguin imposar en el judici que ha de decidir si van cometre un delicte de desobediència per no haver entregat les obres de Sixena quan la jutge ho va ordenar.

 

 

Exterior del monestir de Sixena (ACN / Laura Cortés)

 

Recursos de Vila i Puig

Tant Vila com Puig han recorregut la decisió de la jutge d'imposar una fiança de 216.000 euros a Vila i 88.000 a Puig perquè la consideren "excessiva, desproporcionada i injustificada".

El recurs encara no s'ha resolt, però l'advocat que representa l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, reclama que se'ls embargui:

"Una altra cosa és que, en el judici oral, el jutge els posi una pena menor de multa o fins i tot que els absolgui. Però ara mateix han de constituir aquesta fiança en el jutjat i, si no, els seus béns seran embargats."

Les defenses consideren que la interlocutòria del jutge no explica a quines responsabilitats correspondrien aquestes quantitats "tan elevades" i insisteixen que, en tot el cas, "no existeix cap perjudici econòmic".

Pels advocats de Vila i Puig, aquesta mesura suposa una "autèntica pena anticipada, contrària a la presumpció d'innocència".

 

Tres de les obres de Sixena quan eren al Museu de Lleida (ACN / Albert Lijarcio)

 

La Fiscalia demana dos anys d'inhabilitació per a tots dos

En el judici, que encara no té data d'inici, la Fiscalia demana dos anys d'inhabilitació i una multa de 6.000 euros per a Vila i Puig.

En canvi, l'acusació popular eleva aquesta petició a 11 mesos de presó i 162.000 euros de multa per a Vila i una multa de 66.000 euros per a Puig. A més, també acusa Vila d'un delicte d'usurpació d'atribucions judicials.

Les defenses lamenten que la fiança imposada per la jutge es basa en la petició de multa de l'acusació popular i no en la de la Fiscalia, que és molt més baixa.

 

 

44 obres traslladades en ple 155

Els fets que es jutjaran tenen el seu origen en la sentència d'un jutjat d'Osca que, l'any 2015, va anul·lar les compravendes de les obres fetes per la Generalitat entre 1983 i 1992 i pel Museu Nacional d'Art de Catalunya el 1994.

La mateixa sentència recollia que les peces eren propietat de l'Orde Santjoanista del Monestir de Sixena i ordenava l'execució provisional de la sentència amb el trasllat "immediat" de les 44 obres.

La Generalitat, amb Vila de conseller de Cultura, va recórrer totes les decisions judicials i va declarar la unitat de la col·lecció. És per això que, a més de per desobediència, l'acusació popular també acusa Vila d'usurpació d'atribucions judicials.

Després d'anys de litigi, el desembre del 2017, en plena aplicació de l'article 155, les 44 obres d'art de Sixena que eren al Museu de Lleida es van traslladar al monestir aragonès.

 

 

 

ARXIVAT A:
Sixena Lluís Puig
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut