Les esquerdes són tan grans que els veïns es poden veure d'un pis a l'altre

Veïns de Constantí es veuen d'un pis a l'altre per les esquerdes que afecten 600 pisos

En les últimes setmanes s'han fet reunions de l'Ajuntament i la Generalitat per mirar de vehicular subvencions que permetin arreglar uns desperfectes que fa una dècada que s'arrosseguen
Redacció Actualitzat
TEMA:
Urbanisme

Les esquerdes en alguns pisos de Constantí són tan grans que els veïns es poden veure d'uns pis a l'altre a través dels forats que han obert a les parets. Des de fa 10 anys, que van començar a sortir les primeres esquerdes, 600 edificis del barri de Centcelles de Constantí s'han anat deteriorat fins arribar a forats en les parets i pisos apuntalats. El veïns, temorosos pel que pugui passar, clamen per una solució.

L'Ajuntament de Constantí i l'Agència Catalana de l'Habitatge, que fa anys que es passen la pilota, asseguren que s'ha posat fil a l'agulla i que les ajudes per arreglar els desperfectes estan més a prop.


Subsòl amb argiles expansives que afecta 600 habitatges

El terreny argilós i el moviment de terres fa que, des de fa una dècada, 600 habitatges construïts a principis dels 70 es vagin degradant. El subsòl irregular, que es dilata o es contrau segons la humitat, n'és la causa.

Els desperfectes afecten 600 habitatges construïts a principis dels anys 70


Les esquerdes cada dia són més grans i s'han convertit en autèntics forats que poden fer més de 10 centímetres. Les escales i els replans estan també molt castigats pel pas del temps.

Tot i que els tècnics asseguren que no hi ha perill estructural, la solució temporal en molts casos ha sigut apuntalar els habitatges per por que cedeixin sostres i terres.

Les primeres esquerdes van començar a aparèixer fa 10 anys


Els veïns ho viuen amb temor i demanen solucions: "O fan alguna cosa o passarà una desgràcia. No sé fins on volen arribar", diu la Sílvia, una veïna afectada. Hem parlat amb diferents representants dels afectats, que ens han ensenyat l'estat dels edificis. Demanen celeritat per resoldre el problema:

Carmen Barco, presidenta d'escala:

"Demanem per favor que mirin això perquè aquest sostre un dia caurà, entre la pluja i tot. Cada vegada està més trencat, un dia caurà tot cap avall per molt que ho haguem apuntalat."

Araceli Urrutia, presidenta d'escala:

"Que s'està enfonsant el terra, que s'està enfonsant l'escala. Això no està en condicions. D'aquí surten rates i s'hi està posant un munt d'escombraries. Un dia baixarem i caurem a baix. Qualsevol nen es farà mal. Demanem per favor que això s'arregli."

Francisco José Ruíz, de l'Associació de Veïns de Centcelles:

"Ningú ens dona una solució, ni l'Ajuntament ni la Generalitat. Ara els culpables som els veïns, que no hem sabut mantenir-ho. Què hem d'esperar? Que caigui un pis a baix?"

 

Els tècnics asseguren que no hi ha perill estructural


Una solució que tarda a arribar

La preocupació dels veïns la comparteix l'alcalde del municipi del Tarragonès, Òscar Sánchez:

"Ens preocupa i molt. Treballem conjuntament l'Ajuntament de Constantí i l'Agència Catalana de l'Habitatge. Fa dues setmanes vam tenir una reunió i vam fer una visita in situ perquè veiessin la situació. Dos tècnics començaran en breu a fer una revisió i filar prim en un pressupost. El pas següent és constituir comunitats de veïns de totes les escales per poder accedir a la línia de subvencions."

L'alcalde ha explicat que, si no s'ha fet fins ara, és perquè els informes tècnics diuen que "és un tema més estètic" i que la rehabilitació dels edificis és competència de l'Agència de l'Habitatge de la Generalitat.

L'alcalde de Constantí diu que s'està posant fil a l'agulla per rehabilitar els edificis


Aquests edificis es van construir als anys 70 com a habitatges de protecció oficial i van doblar la població de Constantí. Avui dia la majoria són privats i només un 15% continuen en mans de l'Agència Catalana de l'Habitatge.

ARXIVAT A:
Urbanisme
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut