La recreació commemora la batalla de l'Ebre i ajuda que els fets no s'oblidin (ACN/Mar Rovira)

Una recreació històrica reviu el darrer combat de la batalla de l'Ebre a la Fatarella

L'esdeveniment té com a objectiu recuperar la memòria històrica i que els fets no caiguin en l'oblit
Actualitzat
TEMA:
Memòria històrica

L'Associació Lo Riu organitza recreacions històriques a la cota 562 on es va produir el darrer combat de la Guerra Civil Espanyola. Una seixantena de recreadors d'agrupacions de Saragossa i d'arreu de Catalunya van col·laborar en la nova edició de la recreació, que es fa des de l'any 2012, però que no es va poder celebrar el darrer any per la Covid.

La recreació, que es va fer el 14 de novembre, té un fort component de pedagogia i s'organitzen visites guiades al campament militar i una fira de col·leccionistes. El contingut històric és el que motiva l'Associació Lo Riu, segons afirma el seu president Àlex Sambró.

 "És important recuperar la memòria històrica perquè, si ens oblidem d'algunes coses, potser tornarem a repetir-les."

Soldats republicans a la recreació fugint del foc creuat i de la superioritat armamentística franquista (ACN/Mar Rovira)

La recreació es fa amb un gran minuciositat i dedicació pels detalls per intentar apropar al màxim com es vivien aquells moments tràgics de la història de Catalunya.

La recreació també es porta a la rereguarda amb una mostra de com atenien als ferits (ACN/Mar Rovira)


La batalla

Tal com va succeir l'any 1938, els recreadors es posen a la pell dels soldats de l'exèrcit republicà i del bàndol sublevat. Els soldats republicans pateixen les ofensives dels soldats franquistes des de dins de les trinxeres.

Les trinxeres van jugar un rol clau en pal·liar les baixes republicanes i ajudar-los a fugir (ACN/Mar Rovira)

Sambró lloa les trinxeres i fortificacions fetes republicanes que van permetre fer una retirada "ordenada" al final de la batalla de l'Ebre: "Si no hi hagués hagut la línia fortificada, l'exèrcit franquista hauria pogut aniquilar el que quedava de l'exèrcit republicà."

També recorden la retirada de l'exèrcit republicà i com els militars van dinamitar el pont de ferro: "Es van quedar uns soldats defensant els seus companys, alguns van morir i no han tornat a casa", lamenta.

Soldats republicans disparant als nacionalistes durant la recreació (ACN/Mar Rovira)

Tasca pedagògica

El president de l'Associació Lo Riu fa èmfasi en la importància de difondre la història entre els més joves perquè no s'oblidin els fets.

 "Hem de recordar-ho sobretot a la gent més jove, fa falta parlar de memòria històrica amb ells, s'hauria d'implicar més en l'educació als instituts i escoles, si sabem el que va passar potser l'extrema dreta no hauria pujat tant."

La jornada es tanca amb un dinar de germanor entre tots els grups de recreació històrica participants.

Visitants del campament militar i la fira de col·leccionistes de la recreació (ACN/Mar Rovira)
ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme Guerra Civil espanyola
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut