Un quart de milió de persones han travessat el Mediterrani en set mesos per buscar el somni europeu

Prop de 240.000 immigrants han travessat el Mediterrani des de començament d'any, una xifra que supera àmpliament la de tot l'any passat
Redacció Actualitzat

Any absolutament rècord de refugiats i immigrants que han travessat la Mediterrània a la recerca de l'aixopluc de la Unió Europea. Prop de 240.000 immigrants han creuat el Mediterrani des de començament d'any, xifra que supera àmpliament la de tot l'any passat.

La xifra és rècord també en tragèdia: la mitjana de persones rescatades en alta mar és de més d'un miler al dia. Han mort en l'intent més de 2.000 persones, que se sàpiga. Aquest dissabte, 49 immigrants van morir ofegats a la bodega d'un vaixell que va naufragar davant la costa líbia.

Aquest diumenge, més de 400 persones han estat rescatades, aquest cop, per un vaixell de la Marina croata en aigües d'Egipte. Els immigrants han estat traslladats al port d'Augusta, a Sicília.

 

Per on arriben?

D'aquestes 237.000 persones, la meitat ho han intentat per la ruta més arriscada, a mar obert: des de Líbia cap a l'illa italiana de Lampedusa o Sicília. Aquí posen un peu a terra ferma i tiren cap al nord, cap als països més desitjats: Alemanya, els països nòrdics, França i la Gran Bretanya.

 

L'altra ruta principal d'entrada d'immigració i refugiats a la Unió Europea és a partir de Turquia. Surten cap a les illes gregues més pròximes, com Kos o Lesbos, a uns quatre quilòmetres. D'allà, també cap a terra ferma al port d'Atenes i cap al nord-oest: Macedònia, Sèrbia, Hongria.

A Kos, el drama humanitari és palpable. Hi han arribat 7.000 refugiats. Són tants que no caben a les instal·lacions. Hi ha hagut tensió i enfrontaments per la falta de recursos i les autoritats gregues han hagut d'habilitar un ferri per allotjar 2.500 persones més.

Hongria, la porta d'entrada a la Unió Europea per als que travessen els Balcans a peu, ha decidit aixecar una tanca al llarg de la frontera amb Sèrbia. Ja n'ha construït els primers setanta quilòmetres. En queden cent.

Seguim la ruta dels immigrants

Els enviats especials de TV3, Nicolás Valle i Jordi Díaz, en una d'aquestes fronteres més calentes, entre Grècia i Macedònia, donen testimoni d'aquesta marató de patiment. Aquest és el primer d'una sèrie de reportatges als Balcans, seguint la ruta de la immigració, que els oferirem en els telenotícies.

 

A on van?

Alemanya és el destí somiat per molts immigrants. El país d'Angela Merkel acumula un terç de les peticions d'asil de tota la Unió Europea. L'any passat en van ser 200.000 i aquest any es preveu que en siguin 600.000. L'any passat van ser 170.000 sol·licituds més que les rep, per exemple, el Regne Unit.

Alemanya va rebre el 2014 el 32% de les sol·licituds i Suècia el 13%, mentre que el Regne Unit va tenir només el 5% de les peticions, unes 30.000, i Espanya representa el 0,9% del total.

Alemanya vol revisar a la baixa les prestacions que reben els que demanen asil, superiors a la de la majoria de països europeus.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut