Adolescents embarassades al CAP Meridiana

Un de cada 100 embarassos a Barcelona és d'adolescents: a Ciutat Meridiana, 5 cops més

La tasca de prevenció i informació feta a aquests barris ha reduït aquesta taxa un 2%
Redacció Actualitzat

A la ciutat de Barcelona, un de cada 100 embarassos és d'adolescents. Aquesta és una xifra que creix de manera exponencial a Ciutat Meridiana, Vallbona i Torre Baró. Davant d'aquesta situació, la tasca de prevenció i informació impulsada en aquests barris per l'Institut Català de la Salut (ICS) ha reduït aquesta taxa un 2%. Tot i així, encara és la zona amb una taxa més alta, gairebé 5 vegades més que la mitjana de Barcelona.

Al CAP Meridiana, per exemple, fan classe prepart i postpart per a noies que estan a punt de ser mares o que acaben de ser-ho, moltes menors d'edat; comparteixen dubtes i experiències. La Maite és una de les joves que hi va. Va tenir l'Aylen fa un mes i mig.

"Em vaig quedar embarassada quan tenia 17 anys i vaig tenir la meva nena als 18 anys".

La Desireé, per la seva part, serà mare d'aquí poques setmanes.

"Em prenia les pastilles antoconceptives i em van dir que havia de fer un descans perquè portava molts anys prenent-me-les. Ho vaig fer i aquí estic".

La majoria de les que assisteixen a aquestes sessions específiques per a mares adolescents han tingut un embaràs no planificat. El motiu principal: no utilitzar anticonceptius o fer-ho de manera incorrecta.

Moltes d'elles, a més, provenen de cultures en què el primer fill arriba més d'hora, com l'Hajar Talbi:

"Em vaig enamorar d'una persona que ja volia formar una família amb mi, Vam decidir tenir els fills als 18".

Les llevadores del CAP, com la Marta Boqué, treballen conjuntament amb les escoles, els centres juvenils i els serveis socials del barri.

"Entre 17 i 19 anys en veiem bastants i llavors tenim embarassos en edats més joves. La més joveneta que hem tingut ha estat de 13 anyets. El que recomanem és utilitzar un mètode anticonceptiu de llarga durada, que és un DIU o un implant, que són mètodes que duren entre 3 i 5 anys. I amb això tenim un marge que puguin reiniciar estudis, acabar, trobar una feina, assentar-se una miqueta més i poder progressar".

El missatge arriba, i ara per ara moltes no es plantegen repetir l'experiència, i, si poguessin tornar enrere, no l'haurien tingut.

Amb tallers, xerrades sobre educació sexual o vídeos fets pels mateixos jove, han aconseguit reduir considerablement els embarassos adolescents a Ciutat Meridiana, Vallbona i Torre Baró.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut