Menors cavant trinxeres a Mariúpol

Ucraïna declara l'estat d'excepció després de l'incident amb Rússia al mar Negre

Putin expressa a Merkel la "preocupació" de Moscou per la decisió de les autoritats ucraïneses
Redacció Actualitzat

Ucraïna declara l'estat d'excepció després que Rússia va capturar tres vaixells i 24 mariners ucraïnesos a l'estret de Kertx aquest diumenge. La Rada Suprema, el Parlament ucraïnès, ha acordat que l'estat d'excepció duri 30 dies i afecti només les regions més exposades a l'amenaça russa. La tensió, doncs, puja de to amb el rerefons dels enfrontaments per l'annexió russa de Crimea.

L'exèrcit i civils, també nens, han començat a cavar trinxeres a la ciutat de Mariúpol, davant el temor a una nova ofensiva russa.

L'aplicació de la llei marcial és un pas inèdit que no s'havia fet mai fins ara, ni tan sols quan Rússia va envair l'est d'Ucraïna.

 

Activistes ucraïnesos cridant consignes en una manifestació de suport als mariners capturats (Reuters)

 

El president ucraïnès, Petró Poroixenko, ha dit que l'exèrcit tindrà més poders per mobilitzar fins i tot els reservistes amb agilitat. Ha afegit, però, que la llei marcial no afectarà els drets bàsics dels ciutadans ni les eleccions previstes a finals de març.

Entre els molts advertiments que s'han llançat contra el Kremlin hi ha els de la majoria de membres del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i els de l'OTAN. Segons el seu secretari general, Jens Stoltenberg, "no hi ha justificació per a l'ús de la força militar contra vaixells ucraïnesos i la seva tripulació."

 

Nou enfrontament entre Putin i Poroixenko (Reuters)

 

Putin, preocupat

Rússia, però, manté que l'única il·legalitat l'ha provocada a consciència Ucraïna, que perseguia precisament aquesta espiral. De fet, el president rus, Vladímir Putin, ha expressat la "preocupació" de Moscou per la decisió de Kíev de declarar l'estat d'excepció en una conversa telefònica amb la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Segons un comunicat del Kremlin, Putin ha dit a la cancellera que el govern ucraïnès té la "plena responsabilitat" per la creació d'"una altra situació de conflicte" a la regió. El líder rus parla d'"accions provocadores" d'Ucraïna i ha remarcat que els vaixells d'aquest país van incórrer en una "grollera violació del dret internacional". En aquest comunicat es diu que "Putin confia que Berlín influirà en les autoritats ucraïneses amb l'objectiu de dissuadir-les de passos irreflexius en el futur".

Merkel apel·la a la necessitat de diàleg entre les dues parts, tot i que creu que no existia cap justificació per la violència militar exercida pels russos. La cancellera també demana que s'alliberin els tres vaixells i els detinguts.

 

El pont que connecta el continent rus amb la península de Crimea, a l'estret de Kertx (Reuters)

 

Vaixells ucraïnesos atracats al port d'Odessa, al mar Negre (Reuters)

 

Des de Washington, el secretari d'Estat, Mike Pompeo, ha demanat "contenció" a Ucraïna i Rússia davant la "perillosa" escalada de tensió. Pompeo condemna l'actuació de Moscou i també exigeix l'alliberament dels vaixells i dels mariners capturats: "Demanem a Rússia que respecti la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna dins de les seves fronteres internacionalment reconegudes, incloses les seves aigües territorials."

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut