TV3 entra al nou camp de refugiats de Lesbos: insalubre, humit i a mercè del vent

Lluís Caelles Actualitzat
TEMA:
Migracions

A Grècia, a l'illa de Lesbos, continua el trasllat de migrants al camp provisional que el govern ha muntat per acollir les persones que eren a Mória, el camp que va cremar.

En només 10 dies, el lloc triat, prop de la localitat de Panagiouda, ja s'ha convertit en el camp de refugiats més gran d'Europa. Es preveu que en pocs dies s'hi instal·laran unes 10.000 persones. Un camp construït amb pressa i improvisació.

Televisió de Catalunya ha estat una de les primeres televisions que hi ha pogut entrar.

El camp de refugiats que substitueix el de Mória (Reuters/Yara Nardi)
 

Insalubre i a mercè del vent del nord

Les ONG, així com veïns de la regió, denuncien que el camp és insalubre i que la ubicació és nefasta per viure-hi a l'hivern.

Els pescadors de Panagiouda expliquen que el vent del nord i l'aigua de l'Egeu que el vent arrossegarà faran del nou camp de refugiats un infern de fred i humitat a l'hivern. Planyen les 10.000 persones que està previst que s'hi allotgin.

Els mateixos migrants que hi han estat traslladats i els representants de les ONG que s'hi han pogut moure sense traves han explicat que no hi ha llits, sinó que es dorm damunt un terra irregular, i que cada tenda ha d'acollir 18 persones, sense tenir en compte la intimitat familiar.

Refugiats dins el nou camp construït en 10 dies a Lesbos (Reuters/Yara Nardi)

Fins ara l'accés al menjar és deficient, amb cues de fins a tres hores per obtenir una ració, fet que ha obligat els gestors del camp a deixar sortir les persones que hi ha a comprar a un supermercat que hi ha a l'exterior. Però, esclar, només pot comprar qui té diners per pagar. Desenes de persones deambulen pel camp demanant als altres refugiats alguna cosa per menjar.

Coincideixen en les crítiques els membres d'una delegació del grup de l'Esquerra europea, que han pogut visitar el camp que substitueix Mória. Pernando Barrena, eurodiputat d'EH-Bildu, assegura que han quedat molt preocupats del que han trobat al camp:

"És altament preocupant perquè fa la impressió que no es plantegen en absolut repensar aquest model de camps de retenció que són forats negres pels drets humans".


La visita dels mitjans de comunicació al nou camp de refugiats ha estat controlada per la policia i els funcionaris del ministeri de Migracions i Asil i els reporters no han tingut llibertat de circulació pel camp.

 

Una mare i una filla dins del nou camp de refugiats situat a Panagiouda (Reuters/Yara Nardi)

 

ARXIVAT A:
Migracions Refugiats
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut