Donald Trump en un acte als jardins de la Casa Blanca (Reuters)

Trump sobre l'escalada de tensió amb l'Iran: "Vaig dir: 'Quantes persones moriran?'"

Actualitzat
TEMA:
Estats Units

Continua la tensió entre els Estats Units i l'Iran. Donald Trump ha confirmat ara que va ordenar atacar punts estratègics iranians com a represàlia per la destrucció d'un avió espia nord-americà que, segons Teheran, havia envaït el seu espai aeri a l'estret d'Ormuz.

El president nord-americà ha explicat a Twitter que, en l'últim moment va fer marxa enrere en saber que l'atac podia provocar la mort de persones. Reconeix que no hauria estat proporcionat llançar un atac militar contra tot el país. Segons explica, l'atac hauria estat contra tres llocs i que hauria provocat uns 150 morts, fet que va fer que es repensés la decisió:

 

"Vaig dir: 'Quantes persones moriran? Senyor, voldria fer, primer, aquesta consulta. Grans persones, aquests generals. Van tornar i em van dir: Senyor, aproximadament cent cinquanta. I m'ho vaig pensar un segon i vaig dir: Saps què? Van fer caure un dron no tripulat, un avió, com vulguis dir-li. I estem aquí asseguts amb cent cinquanta persones mortes i que aquest fet hauria tingut lloc probablement mitja hora després que hagués dit endavant. I no em va agradar. No vaig pensar que fos proporcional.'"

 

 


Més tard, en una entrevista televisiva a la cadena NBC, Donald Trump ha assegurat que els avions no havien arribat a sortir quan va decidir aturar l'atac, "però haurien estat en l'aire ràpidament (...) i les coses haurien arribat a un punt en què no hauríem pogut tornar."

Malgrat les reiterades afirmacions dels Estats Units i de l'Iran que no busquen la guerra, l'escalada d'incidents a la regió del golf augmenten els temors que una espurna encengui el foc.

És en aquest context que la Casa Blanca va anunciar divendres a la nit el nomenament de Mark Esper com a nou responsable del Pentàgon, tot i que encara no ha estat validat pel Senat.

Nancy Pelosi, líder dels demòcrates a la Cambra de diputats, s'ha mostrat "alleujada" pel fet que Donald Trump va renunciar a l'últim moment a enviar els avions d'atac, però va insistir en la necessitat que el president necessiti de l'aprovació del Congrés abans de qualsevol ofensiva militar contra l'Iran.

Donald Trump va assegurar que està obert a converses amb representants iranians, però que assegura que no tolerarà que l'Iran desenvolupi armament nuclear. Els Estats Units han demanat una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU.

Davant de l'escalada de tensió, diverses companyies aèries, com KLM i Lufthansa, han seguit l'exemple d'altres companyies nord-americanes i eviten sobrevolar el mar d'Aràbia i l'estret d'Hormuz, un punt de pas estratègic per al subministrament mundial de petroli.

ARXIVAT A:
Estats Units Iran
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut