ANÀLISI

Trump s'encalla en les eleccions a mig mandat quan volia un trampolí cap a la Casa Blanca

Els candidats trumpistes no se'n surten als estats clau en unes midterms que no han estat el passeig triomfal que esperava l'expresident
Enllaç a altres textos de l'autor

Xesco Reverter

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@xescoreverter
Actualitzat
TEMA:
Eleccions Estats Units

Donald Trump és un home a qui agraden les victòries, els cops d'efecte i que confia molt en el seu instint. S'havia bolcat en aquestes eleccions de mig mandat fent una cursa de mítings arreu del país per donar suport als seus candidats favorits a un ritme quasi semblant al de Joe Biden, que malgrat que tampoc estava a les paperetes, s'hi jugava molt més.

Confiava, el seu nas li deia, que un triomf clar del seu partit i els seus acòlits es convertiria en una gran plataforma de llançament per a la campanya per a les primàries i presidencials del 2024, que tenia previst anunciar dimarts que ve des del seu resort de Mar-a-Lago.

Però, com va passar el 2020, el seu instint polític li ha fallat i no pot estar gaire satisfet del seu paper. I part de les raons que expliquen la seva discreta nit rauen en la seva pròpia persona i el perfil extrem que exigeix als polítics que vulguin el seu suport.

Donald i Melania Trump, després de votar aquest dimarts a Palm Beach (EFE / Cristóbal Herrera-Ulashkevich)

La majoria de candidats novells al Senat que va patrocinar en estats clau han perdut les eleccions. D'exemples en trobem a Pennsilvània, Nou Hampshire i, segurament, també a Arizona i Geòrgia, a l'espera d'una probable segona volta. Nevada encara no se sap de quin cantó caurà.

Pel que fa a les curses a governador, només un terç dels aspirants trumpistes s'han imposat. El seu radicalisme ha espantat electors en estats decisius com Wisconsin, Michigan i Pennsilvània --l'anomenat "blue wall" que Biden va reconquerir el 2020--, on els demòcrates, eufòrics, mantindran els governs estatals.

Una altra prova de poca fortuna de Trump és a Geòrgia. Allà ha guanyat clarament l'actual governador republicà, Brian Kemp, que es va negar a manipular les últimes eleccions tal com li exigia el magnat populista. Al mateix temps, està perdent l'aspirant a senador, l'exestrella de futbol americà Herschel Walker, que és un trumpista convençut en qui Trump havia dipositat molta fe de victòria.

L'exjugador de futbol americà Herschel Walker, aspirant a senador per Geòrgia, no ha estat escollit (Reuters / Jonathan Ernst)

La lliçó lògica que es pot extreure el Partit Republicà és que, si presenta candidats molt radicals i negacionistes tenen més punts de perdre estats clau... i sense aquests no s'arriba a la Casa Blanca. Li agradi o no, Trump i la seva òrbita atemoreixen molts votants que, d'altra banda, no tindrien problemes per votar un republicà ultraconservador menys estrident.

Això ha quedat de manifest, per exemple, a Texas, on l'actual governador ultra Greg Abbott s'ha imposat amb comoditat al seu rival demòcrata. I, especialment, a Florida, on els republicans han tingut una gran nit: s'han emportat folgadament l'escó del Senat i la majoria dels de la Cambra de Representants i el governador extremista Ron DeSantis ha arrasat amb el 60% dels vots.

DeSantis, que porta quatre anys agitant les guerres culturals i demostrant que és un governador competent per a molts, és ideològicament un trumpista convençut, però no amaga aspiracions presidencials i no té tics antidemocràtics. En això xoca amb Donald Trump, que si abans l'apadrinava, ara se'n distancia i ni tan sols han fet campanya junts.

El governador de Texas, Greg Abbott, ha aconseguit la reelecció en les eleccions d'aquest dimarts (Reuters / Callaghan O'Hare)

És més, el magnat l'ha advertit en una entrevista a Fox News aquesta matinada que seria un error que li fes ombra i l'ha amenaçat de treure draps bruts "que només coneix la seva dona" si es presenta a les primàries.

La perspectiva d'una candidatura de DeSantis encara queda lluny, però després de l'èxit d'aquestes eleccions de mig mandat i de l'onada d'admiració que aixecarà a molts punts del país, és menys impensable que ahir.

Trump encara domina les bases i té ben collat el partit, però dos anys són molts en política. Ell té processos judicials oberts, resulta tòxic a molta gent i si la lliçó d'aquestes midterm és que no s'han de presentar candidats extremistes, per què no aplicar-la, pot suggerir DeSantis, a les presidencials del 2024?

El governador de Florida, Ron DeSantis, celebra la reelecció (Reuters / Marco Bello)

Dit tot això, un últim apunt. Trump no se n'ha sortit amb els seus candidats extrems en estats clau però, en canvi, ha aconseguit col·locar-ne més de 210 a càrrecs de governador, secretaris d'estat, senadors i congressistes a Washington. Això representa més de la meitat dels candidats que apadrinava. I uns 170 d'aquests ompliran la majoria la nova majoria de la Cambra de Representants.

Són polítics que neguen o qüestionen els resultats de les presidencials del 2020, que encoratgen teories conspiratives i molt extremistes i que a partir d'ara tindran més força que mai al Congrés i seran la punta de llança del seu expresident.

 

ARXIVAT A:
Estats Units Trump Eleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut