Trump vol portar l'ambaixada a Jerusalem (Reuters)

Trump reconeixerà Jerusalem com a capital d'Israel amb el trasllat de l'ambaixada

La decisió, que té previst anunciar aquesta tarda, representa una amenaça per a l'estabilitat del Pròxim Orient i el procés de pau amb els palestins
Redacció Actualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha decidit reconèixer Jerusalem com la capital única de l'estat d'Israel. Segons el departament d'Estat nord-americà, Trump farà un discurs aquest dimecres en què també ordenarà que es comenci a buscar un terreny a Jerusalem per construir la nova ambaixada que fins ara era a Tel Aviv.

Trump pensa justificar la decisió dient que simplement constata una realitat, que totes les grans institucions de l'estat d'Israel ja són a Jerusalem, govern, Parlament i tribunal suprem, i que no té sentit negar que sigui la seva capital, i obviarà el dret reconegut dels palestins a tenir la seva capital a la part oriental de la ciutat santa.

Amb aquesta decisió, el mandatari nord-americà acabarà amb dècades de consens internacional i regional segons el qual la ciutat santa havia de ser una capital compartida entre palestins i israelians.

Tota la comunitat internacional, menys Israel, ha advertit dels perills i la inoportunitat de fer-ho. Hi ha una ofensiva diplomàtica de mandataris de mig món per aturar aquesta decisió que farà encara més difícil qualsevol acord de pau, que pot tenir repercussions perilloses per a l'estabilitat nacional i eventualment provocar una onada de violència i indignació que recorri el món àrab. Les advertències arriben a Trump de tot arreu, però no està clar que les escolti, i ja s'ha reforçat la seguretat a les ambaixades nord-americanes.

 

 

El líder palestí, Mahmud Abbas, ha expressat públicament que reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel implica destruir el procés de pau entre israelians i palestins. A escala regional, des del cap de la Lliga Àrab fins a l'Aràbia Saudita o Turquia han alertat que provocarà encara més inestabilitat a la zona. El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha estat contundent:

 

"Senyor Trump, Jerusalem és una línia vermella per als musulmans. I, si això acaba passant, trencarem les relacions diplomàtiques amb Israel."

 

El president rus, Vladímir Putin, contraataca i fa costat a Mahmud Abbas. Li ha comunicat per telèfon el suport del Kremlin a la represa de les negociacions entre palestins i israelians. Putin vol reprendre "sense més retard" les converses "sobre tots els contenciosos, inclòs l'estatus de Jerusalem Est".

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut