Torra, durant la conferència de presidents (ACN/Generalitat)

Torra reclama a Sánchez gestionar el desconfinament i li proposa un pla per fer-ho

El president reclama el retorn de les competències en una conferència de presidents amb un Sánchez "més obert al diàleg"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El president, Quim Torra, ha tornat a demanar a Pedro Sánchez que la Generalitat recuperi les competències quan comenci el desconfinament.

Torra ha fet aquesta petició durant la reunió de presidents autonòmics, l'endemà que Sánchez anunciés que allargava l'estat d'alarma fins al 9 de maig, però que de forma progressiva s'iniciaria una desescalada per suavitzar totes les restriccions.

El president Torra ha assegurat que en aquesta reunió ha trobat un president Sánchez "més caut i prudent, més obert al diàleg". "Crec que aquesta vegada ens escoltarà", ha dit, i ha afegit que "Sánchez s'ha compromès a territorialitzar l'epidèmia".

"A Catalunya, l'autoritat competent ha de ser el govern del país", ha afegit Torra.

Torra ha insistit que la Generalitat vol prendre les decisions "perquè coneixem millor el territori" i, tot i que ha admès que Sánchez no s'ha compromès a res, ha afegit que tots els presidents han demanat un desconfinament en funció del territori. En aquest sentit, ha posat com a exemple Extremadura, amb una baixa població.

"Ha de ser diferent el desconfinament que puguem fer a les Terres de l'Ebre que a l'Alt Urgell o l'àrea metropolitana."

 

Torra, segons ha assegurat, ha exposat al president espanyol el pla de desconfinament elaborat pels assessors de la Generalitat, encapçalats pel doctor Oriol Mitjà, i ha reiterat que les decisions es prendran en tot moment en funció de la situació epidemiològica, la capacitat del sistema sanitari i la capacitat de control de la infecció.

El president de la Generalitat ha explicat a grans trets aquest pla de desconfinament "a mitjà termini, perquè sorgiran brots en els pròxims mesos" i que s'aprovarà en un Consell Executiu extraordinari quan s'hagi creat una unitat epidemiològica per monitoritzar l'evolució de la pandèmia.

Es tracta de 10 recomanacions que treballarà més a fons el Departament de Salut i que inclouen cinc passos per tornar al carrer, un ampli estudi serològic i un certificat digital vinculat al carnet de vacunació, entre d'altres.

Imatge de la conferència de presidents autonòmics (EFE/Moncloa/Jose María Cuadrado Jiménez)

"No hi ha un calendari"

Mantenint una prudència que, segons ha assegurat, el president espanyol comparteix, Torra ha evitat en tot moment posar data al desconfinament. "La data ja arribarà", ha dit, i ha afegit que "cal saber com prendre les decisions al marge de pressions".

"Ahir la consellera de Salut va anunciar que hem passat el pic, però no podem relaxar mesures. Estem en alerta màxima. La vida de les persones és l'objectiu prioritari."

 

"És l'Estat qui s'ha d'endeutar"

El president de la Generalitat també ha exposat a Sánchez la necessitat d'una transferència de recursos per part de l'Estat i ha lamentat que "la majoria de mesures encara no s'han posat en marxa i això retardarà la sortida de la crisi".

"És l'Estat qui s'ha d'endeutar davant d'aquesta crisi, i no els treballadors, ni les empreses ni els emprenedors."

Respecte a l'anunci del president espanyol, Pedro Sánchez, als presidents autonòmics, del repartiment de 14.000 milions d'euros perquè les comunitats disposin de més liquiditat, Torra ha dit que no n'hi ha prou:

"La factura del coronavirus no pot ser un increment del deute de les comunitats autònomes. Això ja estava previst, no és el que demanem, són senzillament les bestretes. Demanem que sigui una liquiditat que no estigués contemplada en els plans d'enguany."

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Quim Torra Pedro Sánchez
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut