Torna la compra de pisos sobre plànol, com els temps de la bombolla

Les promocions de Barcelona i rodalia es venen en pocs mesos, abans fins i tot d'acabar-se l'obra. I a molts compradors només els queda la possibilitat d'apuntar-se a llargues llistes d'espera.
Iván Guitiérrez Actualitzat

Les grues tornen a aparèixer al cel de Barcelona. La construcció d'habitatges d'obra nova revifa i a tota l'Àrea Metropolitana les vendes es disparen.

No cal que estigui acabada, ni tan sols construïda; els pisos tornen a vendre's sobre plànol degut a la falta d'oferta a la zona i l'augment de la demanda després d'anys de sequera per la crisi. Hi ha promocions que ja han venut tots els pisos sense que el projecte tingui la llicència definitiva o s'hagi començat l'obra.

L'Ana María i l'Òscar, per exemple, han decidit comprar sobre plànol, però no sense dificultats.

"Vam començar a buscar pis fa un any i mig, ens va costar molt, hem anat a moltes agències i pisos."

L'altra cara de la moneda són l'Alejandro i l'Ana, que busquen pis; però, de moment, segueixen en una llista d'espera.

"Portem un any buscant, i aquesta és una de les poques promocions que ens ofereix estar com a mínim a llista d'espera; la resta estan totes exhaurides."

La falta d'oferta ha provocat una pujada de preus i, per això, s'estan iniciant noves promocions. Però el sector diu que ha après la lliçó i sembla que la banca, també, ja que ara demana més garanties.

Lluís Rabassa, vicepresident de la immobiliària Petrus:

"Per poder finançar un projecte, la banca ens exigeix tenir entre un 70 i un 80% dels pisos venuts."

La banca demana tenir el bloc de pisos gairebé venut abans de construir-se, i, a diferència de fa uns anys, la demanda respon i es recuperen pràctiques gairebé enterrades des de la crisi, com apunta Rabassa:

"Avui s'està venent perquè venim d'un moment on no es venia res. La nostra darrera promoció la vam vendre sobre plànol, i el futur edifici sense haver començat la construcció ja el tenim venut."

Christian Garcia, director de comercialització de Forcadell:

"Es ven tot sobre plànol als deu mesos de la comercialització. Una vegada s'acaben les obres, està tot per entregar."

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut