L'activista Greta Thunberg és rebuda pel president del Parlament Europeu, David Sassoli, aquest dimecres (REUTERS/Yves Herman)

Thunberg sobre la llei del clima: "Quan es crema la casa, no esperes anys a apagar-la"

La Comissió Europea volia que la llei del clima que s'ha presentat avui a Brussel·les tingués la benedicció de Greta Thunberg, però la jugada se'ls ha girat en contra
Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres la seva proposta de llei del clima. Es tracta de tenyir totes les polítiques europees de verd perquè l'any 2050 la Unió Europea sigui el primer lloc del món on les emissions contaminants siguin zero.

Amb aquesta llei, la Comissió pretén obligar els països a prendre les mesures necessàries perquè l'any 2050 Europa sigui el primer lloc del món on les emissions siguin zero.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha afirmat que "la neutralitat climàtica és el destí de la Unió Europea i que una economia competitiva i sostenible és el millor que podem tenir en el nostre futur."

Per donar més força a la proposta, Von der Leyen ha convidat l'activista pel clima Greta Thunberg per aconseguir la seva benedicció. Però no l'ha aconseguit. Thunberg creu que és una proposta molt poc ambiciosa i que no serveix per afrontar la greu crisi climàtica que viu el món.

Greta Thunberg i Ursula von der Leyen a Brussel·les (Reuters/Johanna Geron)

La presidenta volia que la màxima exponent de la lluita dels joves contra el canvi climàtic donés la seva benedicció, però no li ha sortit bé la jugada. La resposta de Greta Thunberg ha sigut clara:

"Quan la teva casa s'està cremant, no esperes uns anys per apagar-la. I això és justament el què la comissió està proposant avui."


Ho ha dit al Parlament, al Comitè de Medi Ambient, on l'han aplaudida llargament. "No necessitem només objectius per al 2050. Els necessitem per al 2020 i per als següents anys. Hem de reduir les emissions ara mateix", ha reivindicat l'activista davant els eurodiputats. Thunberg ha criticat que la llei climàtica de Brussel·les "no té instruments" i, ha dit, "pot ser que mai els tingui":

"La llei climàtica és una renúncia, perquè no es pot negociar amb la natura."

 

Thunberg i els grups ecologistes denuncien la poca ambició de la proposta. Si la llei tira endavant, cada cinc anys, la comissió revisarà si els països estan fent els deures, però no fixa a on s'ha d'haver arribat el 2030, que és el punt intermedi i del qual dependrà l'èxit final del 2050.

Abans d'augmentar la retallada d'emissions per al 2030, la comissió vol fer "un pla de valoració de l'impacte", que pretén presentar durant l'estiu d'aquest any. El vicepresident executiu pel Pacte Verd ha justificat aquest ajornament perquè la comissió vol ser "seriosa".

"No serà una pèrdua de temps. Quan les coses es fan bé i es fa el treball de fons, es guanya temps", ha insistit Timmermans, que ha afegit que els experts aconsellaven fer aquesta avaluació. Un cop enllestit l'estudi, si cal, es podrà modificar la legislació.

Una dotzena de països, entre ells Espanya, demanen que la reducció el 2030 sigui com a mínim del 50%, però la comissió de moment no s'hi compromet.

Timmermans ha "reptat" les altres regions del món a "intentar guanyar" a Europa en la "cursa" contra l'emergència climàtica. La resta d'institucions europees coincideixen en la necessitat de reduir emissions.

L'Eurocambra va donar al gener el vistiplau a l'objectiu de neutralitat climàtica per al 2050, però va reclamar un pressupost coherent amb aquesta aspiració. També és un objectiu que té el suport del Consell Europeu, malgrat que els 27 van ser incapaços de tancar un acord unànime en la cimera del desembre sobre la neutralitat climàtica per l'oposició de Polònia, que demanava més temps.

De fet, l'última paraula, però, la tindran, com sempre, els estats. I els de l'Europa de l'Est, encara molt dependents del carbó, ja fa temps que han posat el fre de mà.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica Greta Thunberg Parlament Europeu Comissió Europea Ursula von der Leyen
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut