Tensió entre la República Txeca i Rússia per un atemptat en un dipòsit d'armes

El conflicte diplomàtic entre els dos països per una explosió en un dipòsit d'armes el 2014 acaba amb l'expulsió de 18 diplomàtics russos
Redacció Actualitzat
TEMA:
Rússia

La República Txeca ha expulsat 18 funcionaris de l'ambaixada russa i els dona 48 hores per sortir del país. Els acusa de ser espies al servei de Putin i treballar per als serveis d'intel·ligència russos GRU i SVR, i d'estar vinculats a dues explosions en un dipòsit de municions el 2014 al nord de Moràvia.

Les explosions al magatzem de municions de Vrbetice van ser l'octubre i el desembre del 2014. En la primera van morir dos treballadors d'una empresa privada.

Ara la policia txeca ha confirmat que es va tractar de dos atemptats i ha publicat la fotografia de dos homes buscats per "delictes greus". Són dos noms ja famosos a Moscou: Anatoli Txepiga (amb la identitat també de Ruslan Boixirov) i Aleksandr Mixkin (amb la identitat d'Aleksandr Petrov). Amb la seva segona identitat van entrar a la República Txeca poc abans dels dos atemptats al dipòsit d'armes.

Els dos membres de la intel·ligència russa que se sospita que van atemptar al dipòsit d'armes (Reuters)

I per què Rússia voldria atemptar contra un dipòsit d'armament a Txèquia? La investigació policial sospita que al magatzem de Vrbetice hi havia armes destinades a Ucraïna, que lluitava en aquells moments contra separatistes prorussos a l'est del país.

Txepiga i Mixkin, dos importants agents de la intel·ligència militar russa, es creu que van ser autors de l'intent fallit d'assassinat de l'exespia doble Serguei Skripal i la seva filla al Regne Unit el 2018.

Aquell intent d'assassinat va tenir com a resultat l'expulsió de diplomàtics més important des de la guerra freda. Més d'un centenar, que treballaven a diversos països.

Ara la situació es repeteix. A més de l'expulsió dels 18 funcionaris de l'ambaixada russa, dijous passat els Estats Units van anunciar l'expulsió d'una desena de diplomàtics russos a qui acusa, entre altres coses, d'interferir en les últimes eleccions presidencials.

La resposta russa, que ja es comença a intuir, és la previsible. Primer, negar els fets. I en segon lloc, expulsar també treballadors de l'ambaixada txeca a Moscou i diplomàtics nord-americans destinats a Rússia, que ja han hagut de tornar als Estats Units.

ARXIVAT A:
Rússia Espionatge
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut