Standard & Poor's posa el ràting de Catalunya en vigilància negativa

Standard & Poor's ha emès un informe en què posa el ràting de Catalunya A+ en vigilància negativa per la manca de retallades per reduir el dèficit fiscal. Així, l'agència qualificadora assenyala que el dèficit fiscal català excedirà substancialment l'objectiu fixat del 2,4% del PIB per arribar al 3,2%, cosa que perjudicaria al seu perfil creditici. De fet, l'informe que l'expresident de la Generalitat José Montilla va lliurar al nou líder del govern, Artur Mas, ja preveia que Catalunya incompliria els objectius de dèficit pel 2010, i el situava entre el 3,1 % i el 3,3% del PIB català.
Actualitzat
L'agència sosté que depenent de la naturalesa del dèficit fiscal, la solvència de Catalunya pot continuar inalterada, però només si s'implementen més retallades de despesa de les previstes inicialment.

S&P ha explicat que no complir els objectius acordats pot fer que la capacitat de Catalunya per aprofitar les fonts externes de finançament -sense suport del govern central- sigui més baixa, cosa que afectaria negativament la seva solvència.

L'agència qualificadora ha explicat que la vigilància negativa es podria resoldre en els pròxims tres mesos, quan es tornarà a avaluar el perfil creditici de la comunitat catalana a partir d'informació sobre la naturalesa i les dimensions del seu dèficit actual i futur, possibles retallades de despeses i el pla del 2011 per aprofitar els mercats financers.

També s'avaluarà la disposició del govern espanyol per donar suport a Catalunya en cas de dificultats financeres. Si es percep un debilitament del perfil creditici, l'agència podria rebaixar el ràting de Catalunya un o dos nivells.


El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut