El far és un dels símbols de l'illa de Sanda, ubicada entre Escòcia i Irlanda del Nord (Flickr/Odd Wellies/CC BY 2.0 DEED)

Sanda, l'illa escocesa que es ven per 3 milions d'euros amb set cases, ovelles i un pub

L'actual propietari va tancar l'illa de Sanda als visitants l'any 2010 però ara ha decidit posar-la a la venda juntament amb dos illots més on no hi viu ningú
Redacció
TEMA:
Escòcia

"Una illa emblemàtica davant la península de Kintyre que inclou set cases, una taverna, un moll, una badia i platges de sorra." Així promocionen l'illa de Sanda, una de les propietats privades més singulars de la costa occidental d'Escòcia i que està a la venda per una mica menys de 3 milions d'euros.

Aquesta illa, on predominen el verd de les pastures, nombroses colònies d'ocells, turons i penya-segats, ofereix un entorn idíl·lic a aquelles persones que vulguin --i puguin-- comprar-la. No és una illa deserta, però gairebé.

Només s'hi pot accedir en vaixell o helicòpter i està situada al sud de la península de Kintyre, que el 1977 es va fer famosa amb la cançó "Mull of Kintyre", de Paul McCartney i Wings.

Les set cases residencials de l'illa de Sanda poden allotjar un total de 26 persones (Photo © Rude Health (cc-by-sa/2.0))

Un projecte turístic truncat

L'illa es va convertir en una de les destinacions turístiques més remotes d'Escòcia a les dècades del 1990 i 2000, i els visitants que hi arribaven tenien la possibilitat d'allotjar-s'hi i, fins i tot, de prendre alguna cosa en un pub.

El projecte, però, es va acabar amb la separació de Dick i Meg Gannon, que havien comprat l'illa de Sanda el 1989. Després de la ruptura, el milionari suís Michi Meier es va convertir en el nou propietari de l'illa i el 2010 va tancar-la al públic.

Aquest magnat ha estat fent un ús privat de l'illa durant més d'una dècada i ara ha decidit desprendre-se'n, juntament amb els illots de Sheep i Glunimore, que també estan inclosos dins l'operació immobiliària.

L'illa de Sanda disposa d'heliport i de dues rampes per a vaixells. Compta amb quatre cases residencials a l'extrem nord de l'illa i tres cases més al sud, a tocar d'un bonic far que presideix una elevació rocosa de 50 metres. En total, s'hi poden allotjar 26 persones.

També conserva la taverna que l'antiga parella de propietaris hi va obrir el 2003 i que el magnat suís també va tancar. El pub rep el nom de Byron Darnton, en honor a un vaixell nord-americà que hi va naufragar el 1946. Ara com ara, la taverna encara té llicència per vendre alcohol.

L'illa de Sanda compta amb unes 55 ovelles de cara negra, que alguns han considerat com la raça ovina més maca del món (Flickr/Odd Wellies)

Ovelles de cara negra, frarets i altres colònies d'ocells

Sanda havia acollit una petita granja i actualment encara hi queden 55 ovelles de cara negra que també s'inclouen com a part de la venda. "Les ovelles es cuiden soles, són el tallagespa de l'illa i demanen poca gestió", ha explicat a la CNN l'agent immobiliari Tom Stewart-Moore.

A més, l'illa compta amb una gran quantitat de vida salvatge pròpia dels paratges de l'Atlàntic Nord. Això inclou colònies de frarets, ocells de tempesta, gavots, baldrigues pufí, gavinetes, guillemots, gavinots atlàntics d'esquena negra, fulmars, corbs marins, cormorans i somorgollaires alablancs.

Aquesta riquesa animal sempre ha atret l'atenció dels amants de l'ornitologia i de la fotografia, que s'hi acosten sovint. Aprofitant que l'illa està en venda, alguns d'ells han reclamat una gestió més oberta de l'illa i la restauració de l'observatori d'ocells.


Sanda ha tingut connexions històriques amb monjos, sants i reis en el passat, però probablement el seu propietari més famós hagi estat Jack Bruce, el baixista, vocalista i compositor de la mítica banda de rock Cream.

El futur d'aquest paradís natural situat al canal del Nord, entre Escòcia i Irlanda del Nord, espera ara un nou propietari. Qui vulgui ser-ne amo i senyor haurà de desemborsar 2,5 milions de lliures esterlines. Al canvi, uns 2,93 milions d'euros.

ARXIVAT A:
Escòcia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut