Si es valida la proposta, tot Catalunya passarà a la fase 2 tret de Lleida i l'àrea metropolitana de Barcelona

Salut proposa unificar l'àrea metropolitana i passar a fase 2 Girona i Catalunya Central

Lleida continuaria en la fase 1, segons la proposta que la Generalitat farà de cara a dilluns que ve, 1 de juny
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La Generalitat proposarà que, a partir de dilluns que ve, les regions sanitàries de Girona i Catalunya Central i lès àrees del Penedès i el Garraf passin a la fase 2 del desconfinament. Lleida, en canvi, no avançaria en la desescalada i continuaria en la fase 1

Al mateix temps, també demanarà que s'unifiquin les regions sanitàries de Barcelona, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud, actualment totes tres en fase 1.

 

Prioritats en els desplaçaments a l'àrea metropolitana de Barcelona

Si ho aprova el govern espanyol, s'obrirà la porta als desplaçaments entre aquestes tres àrees, on viu la major part de la població de Catalunya, com explica Salut en un comunicat. 

"Com que seran una única regió, es permetrà la mobilitat entre tots els municipis de les regions sanitàries de Barcelona ciutat i les àrees metropolitanes sud i nord; una circumstància que també servirà per esponjar l'alta densitat de Barcelona."


De tota manera, Salut recorda que els desplaçaments més llargs dins de la regió hauran de ser per "accedir a la feina, als serveis i, especialment, als espais naturals que no es trobin en l'àmbit local". És a dir, que cal prioritzar l'"activitat a l'aire lliure" i, per contra, continuar fent a prop de casa "les activitats quotidianes i serveis de proximitat". 

 

Gent a la plaça del Sol, a Gràcia, aquest dilluns a la tarda (EFE/Alejandro García)
Passatgers protegits al metro de Barcelona, en l'entrada en vigor de la fase 1 (EFE/Marta Pérez) 

 

El plantejament en què ha treballat Salut també preveu una "gestió adequada dels sistemes i infraestructures de transport" per garantir una mobilitat segura.

La proposta ja s'ha enviat al govern espanyol i s'ha fet pública després que l'alcaldessa de Barcelona ha insistit aquest matí que calia unificar les tres regions. Ada Colau ha demanat que "màxim, màxim, dilluns vinent" es permetés la mobilitat a l'àrea metropolitana, tenint en compte que "molta gent que té familiars i amistats en municipis molt propers porta mesos sense poder visitar-los". 

 

Catalunya, entre la fase 1 i la 2

Si el Ministeri de Sanitat valida la proposta, la Catalunya Central, Girona i les àrees del Penedès i el Garraf se sumaran a l'Alt Pirineu i Aran, les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, que han estrenat aquest 25 de maig la fase 2. 

La resta de regions sanitàries, que són Lleida i Barcelona, Metropolitana Nord i Metropolitana sud -unides- es quedarien en la fase 1. 


Per què Lleida no passa encara a la fase 2?

El repunt en la incidència de Covid-19 explica la proposta de mantenir la fase 1 a Lleida (ACN / Salvador Miret)

 

La Generalitat ha argumentat que proposa mantenir Lleida en la fase 1 perquè, des que hi va entrar, ha augmentat el nombre de casos de Covid-19. 

"En concret, el dia 11, quan va aprovar-se la proposta de desconfinament de Lleida a Fase 1, la taxa d'incidència acumulada a 7 dies era de 12,1 casos per 100.000 habitants. A data 22 de maig, és de 42,7 casos per 100.000 habitants."

Aquest repunt s'explicaria, segons dades de Salut Pública, per "cadenes de transmissió en empreses agroalimentàries que han mantingut treballs mínims". D'aquí que Salut hagi preferit "esperar uns dies" per veure com evolucionen aquests casos. 
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut Mobilitat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut