Retiren, 33 anys després, sis rentadores estimbades a Peramola per fer un anunci

La iniciativa d'un escalador ha permès retirar els electrodomèstics abandonats al barranc de Sant Honorat
Eloi Barrera Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

Fa 33 anys, una marca d'electrodomèstics va deixar abandonades sis rentadores enmig de la muntanya a Peramola, a l'Alt Urgell. Els aparells es van utilitzar per rodar un anunci de Zanussi del 1985, on es veia una rentadora que queia daltabaix d'un cingle.

Les rentadores que es van fer estimbar per gravar aquell anunci no s'han retirat de la muntanya fins ara, gràcies a la iniciativa d'un escalador.

Rescat per aire

L'operació s'ha fet amb un helicòpter perquè no hi havia accés per terra. L'indret on es va gravar l'anunci, la muntanya de Sant Honorat, és molt freqüentat per escaladors, que coneixien la presència de les rentadores, com comenta un d'aquests esportistes, Jordi Ceballos:

"Algunes de les vies d'escalada que hi ha a Sant Honorat tenen nom de rentadores. N'hi ha una que es diu 'la via de les washing machines'."

Ceballos és l'escalador que ha impulsat la retirada de les rentadores. Per gravar l'anunci se'n van utilitzar sis, que s'han mantingut destrossades i mig enterrades enmig del bosc.

"Quan vas allà i veus la rentadora allà esclafada, enmig de la natura, en un lloc supersalvatge, realment t'indigna. L'únic que pots fer... jo vaig fer el passet de dir 'ei, fem-hi alguna cosa, no?"

Va contactar amb Electrolux, l'empresa sueca que va absorbir Zanussi, i junts van activar el rescat dels electrodomèstics. Aconseguir-ho ha estat molt difícil, per l'orografia del terreny, com explica l'alcaldessa de Peramola, Gemma Orrit:

"És bastant inaccessible perquè, de la part de dalt, que és Sant Honorat, sí que és una zona molt visitada, que arribes al cim de la muntanya i veus el penya-segat. Però a la part de baix no hi ha accés, no hi ha camins."


Es van plantejar accedir-hi amb rucs que traginessin la ferralla, però finalment, van optar per un helicòpter, com argumenta Francesc Solà, de l'empresa Descat.

"Ho vam descartar per por... com que potser sortia algun ferro, que no es fes mal algun dels animals. L'única manera era per l'aire, no hi havia cap altra forma. Si no era amb helicòpter, no es podia fer."

Una desena de persones van participar en el trasllat dels prop de 400 quilos de ferralla a una planta de gestió de residus. Així s'ha posat punt final a aquesta història que s'ha allargat més de 30 anys.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient Contaminació
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut