Repressió, divisió i pandèmia: el balanç de la legislatura, segons els protagonistes

El Parlament es dissoldrà dimarts i es convocaran oficialment de les eleccions. Es donarà, així, per acabada la dotzena legislatura
Sònia Calvó Carrió Actualitzat
TEMA:
Parlament de Catalunya

La XII legislatura arriba al final i toca fer balanç. Junts i Esquerra lamenten la falta d'unitat independentista. La resta de partits donen aquest mandat per perdut, critiquen la divisió entre els socis de govern i lamenten la poca producció legislativa.

Amb la inhabilitació de Quim Torra i sense president, dimarts quedarà dissolt el Parlament de Catalunya i es convocaran oficialment les eleccions del 14 de febrer.

Tant Esquerra com Junts per Catalunya reclamen unitat independentista.

Sergi Sabrià (ERC): "El buit més important que queda d'aquesta legislatura és la manca d'unitat entre els independentistes i fins i tot una mica més enllà. En un moment de repressió com aquest, doncs unitat independentista i també antirepressiva."

Albert Batet (JxCat): "És evident que quan no hi ha unitat no avancem, quan no hi ha hagut unitat no hem sigut capaços de fer passos endavant. En aquesta legislatura això s'ha posat de manifest."

Batet insisteix: "L'1 d'octubre va ser possible perquè anàvem junts i perquè tots vam poder afrontar passes endavant i compartíem un projecte. Si compartim un projecte que és la independència, hauríem d'actuar com aliats, hauríem de tenir estratègia compartida i això no hi ha sigut en aquesta legislatura. No se'ns pot demanar que estiguem junts en la renúncia i gestionar les renúncies i no gestionar les ambicions."

Juntament amb la CUP, destaquen que han estat tres anys marcats per la repressió.

Carles Riera (CUP): "Per nosaltres ha estat una travessa del desert pedregós. Després de l'esclat de llibertat, de l'esclat democràtic de l'1 d'octubre i de tot el cicle de mobilitzacions que ho van envoltar, ens hem trobat en un atzucac i amb un bloqueig pel que fa a anar a les aspiracions independentistes, democràtiques i socials."

 

També el president del Parlament, Roger Torrent, remarca la repressió que ha marxat la legislatura, però destaca la recuperació de les institucions després de l'aplicació de l'article 155.

Roger Torrent: "Ha estat una legislatura en la qual hem hagut de conviure amb aquesta repressió, també ha estat per altra banda la de la recuperació de les institucions, vam recuperar el govern de Catalunya de les mans del 155, de la intervenció de l'Estat i l'hem posat de nou, malgrat les dificultats, i malgrat la situació al servei dels catalans i les catalanes per millorar les condicions de vida durant aquesta legislatura, que ha estat marcada per la repressió i també per la recuperació institucional."

 

Retrets de l'oposició

El balanç de la dotzena legislatura tanca amb desavinences entre l'independentisme, però, també, amb retrets des de l'oposició, que donen la legislatura per perduda i trencada. Retreuen al govern que l'únic que s'ha buscat és la confrontació constant i no la gestió en benefici de la societat.

Carlos Carrizosa (Cs): "Tothom s'ha tret la careta i s'ha vist el veritable tarannà dels partits que han governat Catalunya en aquesta legislatura. El més negatiu seria l'altra cara de la moneda, com s'ha demostrat que la política s'allunya completament dels problemes reals dels catalans."

Carlos Carrizosa, durant una intervenció al Parlament

Miquel Iceta (PSC): "Nosaltres pensem que des del 2010 al 2020 hem perdut una dècada. Aquesta ha estat una legislatura marcada per la divisió entre els socis de govern, una legislatura marcada per la confrontació i efectivament el darrer any marcada per la pandèmia."

Iceta creu que no hi ha hagut un bon govern: "S'ha equivocat amb les prioritats, ha dividit el país i ens ha fet seguint perdent oportunitats en termes de temps, d'energies i d'oportunitats".

Per la seva banda, els comuns consideren que aquesta ha estat "una legislatura perduda":

Jéssica Albiach (Catalunya en Comú): "Hem vist que tota aquesta legislatura ha sigut no només una trencadissa, sinó una pugna interna entre els socis de govern que han impedit que el govern estigués amb les energies posades en respondre les necessitats de la ciutadania i han estat més pensant en les picabaralles i en la lluita per l'hegemonia de l'espai independentista."

També des del PP creuen que ha estat una legislatura perduda i "profundament negativa per als catalans".

Alejandro Fernández (PP): "L'únic positiu que puc destacar és que, al contrari de l'anterior legislatura, no s'han produït greus il·legalitats. El més negatiu és que la producció legislativa ha sigut la menor de la història de Catalunya des de la recuperació de la democràcia."

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya Eleccions Parlament Catalunya 2021
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut