El sistema detecta qui no porta mascareta encara que hi hagi molta gent (Logmask)

Qui no porta mascareta? Un sistema d'intel·ligència artificial ho detecta

Es diu LogMask, l'ha dissenyat la Universitat de Barcelona i funciona en diferents condicions d'il·luminació i en espais oberts i tancats
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Un sistema basat en la intel·ligència artificial permet detectar si les persones porten mascareta, tal com la normativa determina quan no sigui possible mantenir una distància mínima de metre i mig.

La tecnologia s'anomena LogMask i ha estat desenvolupada pel Grup de Recerca de Visió per Computador i Machine Learning de la Universitat de Barcelona.

L'equip, format per enginyers informàtics i de telecomunicacions i per matemàtics i professionals de digitalització d'empreses i organismes públics, ha desenvolupat un algoritme que assoleix actualment una precisió superior al 95%.

LogMask funciona en diferents condicions d'il·luminació i en espais oberts i tancats, independentment de si hi ha molta o poca gent.

El funcionament es pot veure en aquest vídeo:

 

 

LogMask es basa en tècniques d'intel·ligència artificial, aprenentatge profund ("deep learning") i dades massives, tal com explica Petia Radeva, catedràtica del Departament de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de Barcelona i líder de l'equip de recerca:

"La tecnologia d'aprenentatge profund permet a un ordinador aprendre a distingir de manera automàtica característiques basades en imatges -persones amb mascareta o sense en aquest cas—, després d'haver-li ensenyat milers o milions d'imatges."

L'algoritme es va entrenar amb un conjunt de 25.000 imatges amb més de 45.000 cares humanes, amb mascareta i sense.

Gràcies a això, LogMask pot distingir les característiques visuals de les imatges i buscar, d'una banda, els patrons que identifiquen els ulls i les faccions per trobar cares, i de l'altra, les característiques bàsiques de forma i color de les mascaretes, així com de la boca, per saber si la persona porta o no mascareta.

Al web de LogMask hi ha una versió gratuïta de l'aplicació per detectar l'ús de mascareta en una o diverses persones simultàniament.

També se n'ha fet una versió comercial, gestionada a través de la Fundació Bosch i Gimpera.

L'usuari pot controlar múltiples entorns simultàniament i rep alertes que es poden registrar de manera automàtica.

L'última versió d'aquesta tecnologia també permet controlar l'aforament als espais tancats. Adverteix el visitant, en temps real, si porta mascareta o no. Al mateix temps, li notifica el recompte de persones, que determinarà si pot accedir al recinte.

Tots els paràmetres es poden adaptar en funció dels metres quadrats de l'espai i de la fase de desconfinament en què ens trobem.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica Tecnologia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut