Puigdemont:" És una fantasia pensar que hi ha una drecera que no passi pel civisme" (ACN)

Puigdemont afirma que l'Estat pretén reactivar l'euroordre pel delicte de terrorisme

L'expresident diu que és un "deliri" les filtracions del cas sobre els CDR empresonats que el vinculen a ell i a Torra amb els detinguts i amb suposats actes de violència
Redacció Actualitzat
TEMA:
Carles Puigdemont

Carles Puigdemont nega cap contacte amb els CDR acusats de terrorisme i atribueix les filtracions a intencions de la justícia espanyola de reactivar l'euroordre per aquest delicte, que pot comportar l'extradició automàtica. "És un camí que encara no han intentat", diu des de Waterloo.

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", l'expresident de la Generalitat ha desmentit rotundament que tingui cap relació amb l'operació Judes:

"És un deliri pensar que el president Torra, jo mateix... però és que puc pensar pel conjunt de l'independentisme, ningú hagi tingut cap tipus de temptació. És absurd."

"Aquí no ha vingut ningú. (···) És una fantasia pensar que hi ha una drecera que no passi pel civisme, per la no-violència, per la democràcia, per la mobilització de milions de persones."


Puigdemont ha afirmat que en el rerefons de les filtracions hi ha un objectiu concret: "marcar la casella de terrorisme".

"Que hi ha una narrativa per intentar penjar-me la llufa, per poder marcar la casella de terrorisme per a una tercera euroordre, això és evident, però també les euroordres s'han de basar en un principi de confiança entre els estats."

"Una bestiesa tan gran només pot tenir aquesta utilitat, per un camí que encara no han intentat, perquè els que han intentat fins ara no els hi han sortit bé: poder aconseguir allò que, de manera tan obsessiva, els motiva, que a mi em puguin entregar, i si pot ser per una causa de terrorisme millor que millor, perquè això acabaria d'empastifar el moviment independentista."

 


D'aquesta qüestió n'ha parlat també aquest dimarts a la tarda, en una roda de premsa a Brussel·les amb el Consell de la República. Puigdemont ha afirmat que fa "més d'un any" que estan "preparats" per a una tercera euroordre després de la sentència i no ha descartat que sigui per terrorisme:

"L'acusació de terrorisme, tot és possible. Indica el grau de desesperació de l'Estat, perquè ja porten dues euroordres perdudes."


"No necessito cap intermediari per poder parlar amb el president Torra"

Puigdemont: "Sortim de casa ja condemnats a la violència"

Sobre aquestes informacions periodístiques que el vinculen a ell i a Torra amb detinguts dels CDR, Puigdemont subratlla: "No necessito cap intermediari per poder parlar amb el president Torra." I ha fet aquesta reflexió quan s'ha referit a la petició de Pedro Sánchez perquè Torra condemni la violència:

"Sortim de casa ja condemnats a la violència. O sigui, un dels mantres que té l'independentisme des de fa molt de temps, per cert, des d'abans dels GAL fins i tot, és condemnar tot tipus de violència, la que sigui. És més: estic convençut que la majoria parlamentària a Catalunya en aquests moments es comprometria a crear una comissió d'investigació del proper atemptat que sigui, de la bandera que sigui, en el Parlament de Catalunya."

 

"El 155 és una condemna a tots els catalans, no només als independentistes"

L'expresident de la Generalitat ha parlat dels advertiments de l'aplicació, novament, de l'article 155 de la Constitució. Aquesta, diu, no és cap solució i, respon en gran part, segons ell, a la precampanya:

"De debò creuen que aquesta és la solució?. No només és el conflicte entre la gent que vol la independència i la que no. Creuen que és el tracte que els catalans es mereixen? (···) El 155 és una condemna col·lectiva, no només és una condemna als independentistes, és una condemna a tots els catalans. Tots! Tots! Fins i tot els que legítimament no volen la independència de Catalunya. I aquests són víctimes d'aquest abús, d'aquesta repressió. I, per tant, també els defensem a ells quan ens oposem a aquestes mesures tan fora de lloc, forassenyades, que només puc aplicar-los l'atenuant que estem en campanya electoral."


I ha remarcat que el 155 no es va aplicar mai al País Basc, malgrat els morts que va fer ETA.

"Si hi ha alguna cosa que vol l'estat espanyol és que caiguem en la temptació de la violència."

"Que s'hagi d'aplicar un 155 per indicis de violència... Si no ho recordo malament, al País Basc hi ha hagut gairebé 1.000 morts i no han aplicat mai el 155. Per tant, una mica de mesura, el senyor Pedro Sánchez. Si té ganes d'aplicar el 155, és una altra cosa."


"Necessitem doblegar l'Estat a les urnes. És l'única manera"

En aquest segon aniversari de l'1-O i a punt que es faci pública la sentència sobre el judici del procés, Carles Puigdemont ha assegurat: "Quim Torra està preparat i és fort per aguantar el que sigui, mai prendrà decisions unilaterals. Sap que forma d'un projecte en què tothom té un rol."

Segons l'expresident, la força de l'independentisme són les urnes:

"Ningú es pot quedar a casa, demanem a la gent que agafi un paper i ratifiqui el mandat de l'1-O. Necessitem doblegar l'Estat a les urnes. Només hi ha una manera, només n'hi ha una, que és aquesta. Hi insistirem tantes vegades com calgui perquè el nostre moviment s'arma de raons quan es posa d'acord en els mitjans democràtics i quan es posa d'acord davant d'una urna.

"Si no ens comptem nosaltres ens comptaran els altres. Per tant, és clar que hem d'aprofitar cada vegada que tinguem una urna al davant per exercir aquest moment refrendari o aquesta oportunitat refrendària de l'1 d'octubre."

 

Assemblea de càrrecs electes després de la sentència

Carles Puigdemont ha anunciat des de Brussel·les que el Consell per la República ha decidit convocar l'assemblea de càrrecs electes de Catalunya després de la sentència, si és condemnatòria, per sumar tot l'arc de legitimitat a Catalunya i per decidir els nous passos de l'independentisme.

"Que ens reunim el que en podríem dir els estats generals d'una societat, que tenen la legitimitat del sufragi de la gent, que es reuneixi qui vulgui, hi és convidat tothom. En el nou context de repressió que ens trobarem, hem de prendre les decisions que afectin les institucions. N'hi ha d'haver una immediatament després de la sentència i una segona més endavant."

Puigdemont ha argumentat que l'assemblea s'haurà de constituir aleshores perquè "s'han de prendre les decisions que han de comprometre tothom". I ha afegit que el Consell per la República "no pot convocar eleccions ni referèndums."

ARXIVAT A:
Carles Puigdemont Referèndum 1-O Procés català Judici procés
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut