El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani

Prohibit l'acte de Falange al Parlament Europeu per "seguretat" i "dignitat"

Havia estat organitzada per l'eurodiputat alemany Udo Voigt, del partit neonazi NPD, a qui ja es va prohibir fer un acte el 2015
Redacció Actualitzat
TEMA:
Parlament Europeu

El president del Parlament Europeu, l'italià Antonio Tajani, ha decidit prohibir la roda de premsa convocada per dilluns en què havien de participar diversos membres dels partits d'extrema dreta Falange Española i Democracia Nacional. Fonts parlamentàries indiquen que la negativa a autoritzar-lo és perquè l'acte planteja problemes de seguretat i amenaça la "integritat i dignitat" de la institució europea.

Les mateixes fonts han indicat que el president té els poders necessaris per garantir la seguretat general en les dependències de l'Eurocambra. Per això pot "evitar o aturar" qualsevol "pertorbació del funcionament adequat de les activitats parlamentàries i salvaguardar la integritat de la institució".

La conferència es va programar sota el títol "El futur de les vertaderes forces patriòtiques a Espanya per a la unitat i la llibertat". Havia estat organitzada per l'eurodiputat alemany Udo Voigt, del partit neonazi NPD.

Jurisprudència del 2015

El 2015, l'Eurocambra ja va impedir a Voigt fer un altre esdeveniment per les mateixes raons. Precisament la decisió de Tajani segueix la jurisprudència marcada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que va resoldre en contra de l'eurodiputat alemany.

Segons va afirmar aleshores el tribunal, "no existeix un dret incondicional d'accés a les instal·lacions del Parlament amb finalitats de propaganda política". I afegia que la seu de l'Eurocambra "no és el lloc on tothom pugui expressar enterament els seus desitjos".

Davant la convocatòria de l'acte, un grup d'eurodiputats van escriure aquest dimecres a Tajani per reclamar que el vetés. Li demanaven que prohibís la participació del president de la Falange, Manuel Andrino, i el de Democracia Nacional, Pedro Chaparro. Aquest darrer està condemnat pel Tribunal Suprem per l'assalt al Centre Cultural català Blanquerna, a Madrid, l'Onze de Setembre del 2013.

La carta de queixa la van firmar Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé (ERC), Ana Miranda (BNG), Ramon Tremosa (PDeCAT), Izaskun Bilbao (PNB), Ernest Urtasun (ICV), Miguel Urbán (Podem) i Marina Albiol (IU).

La setmana passada, Tajani no va autoritzar la conferència que el president Quim Torra i Carles Puigdemont havien organitzat per dilluns passat en dependències del Parlament Europeu.

ARXIVAT A:
Parlament Europeu Extrema dreta
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut