Primer assaig internacional sobre l'efecte en embarassades de la vacuna anti-Covid

Es tracta d'un estudi a nivell mundial, encarregat per Pfizer, en què participen l'Hospital Vall d'Hebron i Sant Pau
Laura Galán
TEMA:
Salut

És un estudi mundial que avaluarà la seguretat i l'eficàcia de la vacuna Pfizer en el col·lectiu de dones embarassades, i si es transmeten anticossos als nadons, en què participen l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Aquest dimarts ja s'han vacunat les dues primeres al Vall d'Hebron que formen part del grup de 700 que participaran en l'assaig clínic, el primer a nivell global. 

La cap d'Obstetrícia de l'hospital, Anna Suy, es mostra molt esperançada amb el resultat d'aquest estudi "per poder dir a les nostres embarassades 'vacuna't, entre aquestes setmanes i aquestes, i estigues tranquil·la que no et passarà res ni a tu i ni al nadó. I, a més, serà beneficiós perquè passaran anticossos a la teva criatura'".

Fins ara, les gestants, en termes generals, no s'han vacunat. S'espera que arribi el seu torn per grup d'edat i, en tot cas, que es pacti individualment amb ginecologia.

Una de les embarassades que s'han vacunat aquest dimarts (Cedida a l'ACN per Vall d'Hebron)

Les gestants tenen "més risc"

"Sabem que les dones embarassades tenen més risc de fer complicacions", explica la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia, Magda Campins. Per tant, "una recomanació com a grup de risc seria la vacunació de les gestants". Ara per ara només es recomana a les embarassades de grups de risc, "però en el moment que tinguem dades, esperem que aquest estudi pugui ajudar que s'ampliï la vacunació a totes les gestants".

Les embarassades són un col·lectiu que, en general, queda exclòs de les noves vacunes, que s'han de provar en un assaig clínic propi, ja que, a diferència de la població general, en aquest col·lectiu s'han d'observar els efectes tant en la gestant com en el nadó.

"Cal analitzar si els anticossos generats per la vacuna es transfereixen al fetus i quant temps es mantenen", ha dit Suy, que ha destacat que no serà necessari esperar al final de tot l'estudi perquè és possible obtenir resultats parcials.

 

 

Assaig en dones sanes i majors d'edat

Les participants a l'estudi han d'estar sanes i tenir més de 18 anys. En una primera fase de l'assaig, s'injectarà a embarassades d'entre 27 i 34 setmanes, i més endavant, de 24 a 34 setmanes.

"No és una vacuna que provoqui excessiva por a les embarassades, perquè s'està posant a tothom i en general crea pocs problemes", ha explicat Anna Suy.

Una part de les participants rebrà placebo i l'altra, la vacuna, sense que ho sàpiguen, per poder comparar els dos grups; un mes després del part, aquelles dones que estaven en el grup placebo rebran la vacuna.

En aquest assaig participen cinc centres espanyols més: l'Hospital Porta del Sud de Madrid, l'Hospital HM Madrid, l'Hospital Clínic Universitari de Santiago de Compostel·la, l'Hospital d'Antequera i l'Institut Sevillà de Pediatria. A tot el món, són 52 els centres que hi participen.

Els resultats preliminars de l'estudi, encarregat per Pfizer, s'esperen per a l'octubre.

ARXIVAT A:
Salut Covid-19 Vacunes Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut