L'enginyer de 104 anys llegirà la seva tesi a la Universitat de Manchester (Twitter @ChiquitoLucio)

Presenta la tesi doctoral amb 104 anys i resol un enigma de fa dos segles

Un enginyer colombià enllesteix 30 anys d'observacions sobre el cabal òptim dels rius per produir la màxima energia elèctrica
Actualitzat
TEMA:
Ciència

Del mig milió de persones centenàries que hi ha al món, només se'n coneix una que hagi fet la tesi doctoral a aquesta edat. És un enginyer colombià que ho ha fet amb 104 anys, Lucio Chiquito Caicedo, que presumeix de data de naixement.

"El 22 de maig de 1916."

És a dir, en plena Primera Guerra Mundial.

Don Lucio, aprofitant la pandèmia, s'ha tancat a casa seva, a Medellín, i ha enllestit 30 anys d'observacions sobre el cabal òptim dels rius per produir la màxima energia elèctrica. Ha trobat una fórmula matemàtica que resol un enigma de dos segles d'antiguitat. Don Lucio, que va presentar la tesi el setembre passat, la defensarà pròximament a la universitat anglesa de Manchester.

Don Lucio amb la seva tesi (Twitter @ChiquitoLucio)

 

Banys freds i estudi

Molts li demanen el secret de la seva longevitat, que ell atribueix sobretot als banys freds.

"Em banyo amb aigua freda. Tota la vida m'he banyat amb aigua freda."

Però també ho explica pel fet que menja molta fruita, passeja a diari i, per damunt de tot, perquè aprofita totes les estones mortes per llegir i estudiar.

"He estudiat tota la vida. Sempre he tingut alguna cosa per estudiar. Jo no he estat mai desocupat. Sempre he tingut feina per fer."

Acabada la tesi, ara s'entreté repassant la gramàtica de la llengua alemanya, que va aprendre de jove. És a dir: fa uns 90 anys.

"El temps passa, arriba i se'n va, i el temps perdut és temps que ja no torna." 

 

Una vida ben aprofitada

Lucio Chiquito Caicedo va néixer a Cali, durant la Primera Guerra Mundial. Després de llicenciar-se a l'Escola d'Enginyeria de Mines el 1941, va aconseguir una beca a la Universitat de Manchester, a Anglaterra, a la qual va concórrer per un anunci al diari. Amb 27 anys, Lucio Chiquito va arribar al Regne Unit el 1943, en plena Segona Guerra Mundial, quan els nazis bombardejaven l'illa.

Va treballar en la investigació sobre hidràulica i es va graduar el 1947 a l'Institut de Ciència i Tecnologia de la Victòria University de Manchester. Quan tenia 73 anys, va demanar si podia presentar-hi la seva tesi ja que havien passat 30 anys de la seva graduació, i li van dir que sí. I han passat 30 anys més abans de presentar-la.

A més d'enginyer, Don Lucio és un empresari d'èxit, famós a Colòmbia per promoure la igualtat de gènere. És per això, un dels colombians més admirats, sobretot per les seves besnetes:

"Sempre ens ha dit que estudiem molt. Si ell, als 104 anys, ho fa, no hi ha cap impediment per fer-ho i que preparar-nos és important."

Ara viu a Medellín envoltat de la seva família. Va estar casat 67 anys fins que la seva dona va morir quan en tenia 95. Van tenir 6 fills i 12 nets. 

ARXIVAT A:
Ciència Universitat Colòmbia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut