Carles Puigdemont (Reuters)

Ordre de detenció internacional contra Puigdemont i els quatre consellers a Bèlgica

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela també rebutja la possibilitat que compareguin per videoconferència des de Bèlgica
Redacció Actualitzat
TEMA:
Procés català

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha dictat l'ordre europea de detenció de Carles Puigdemont i els quatre consellers cessats que són a Bèlgica. Es tracta de Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig.

Ha enviat una interlocutòria a la Fiscalia general belga en què els acusa de rebel·lió, sedició, malversació, prevaricació i desobediència a l'autoritat. A més, ha rebutjat la possibilitat que Puigdemont i els consellers cessats declaressin per videoconferència des de Bèlgica.

La jutge Carmen Lamela també ha tramitat una ordre de recerca i captura nacional i internacional de tots cinc, a través de Policia Nacional, Guàrdia Civil i Interpol.

 

A l'ordre, el nom de Puigdemont hi consta mal escrit:


La Fiscalia belga ja ha rebut l'ordre i diu que "l'estudiarà".

Fins a dos mesos

Comença ara un procés que es pot allargar fins a dos mesos. A Bèlgica, qui primer rep l'ordre europea de detenció dels membres del govern cessats és la Fiscalia. Aquesta la passa a la policia belga, que ha de localitzar i detenir Puigdemont, Comín, Serret, Ponsatí i Puig per dur-los davant d'un jutge belga, que és, en última instància, qui ha de decidir si han de ser extradits o no.

Però l'advocat belga de Puigdemont, Paul Bekaert, assegura que la detenció no és "legalment obligatòria". Durant aquest període de temps hi haurà recursos i apel·lacions, i la justícia pot investigar igualment.

"No és legalment obligatòria, la detenció. Es pot fer en el marc d'una investigació, però no és obligatòria, ni a Bèlgica ni a Espanya. He tingut casos sense detenció en una investigació, és possible."

Bekaert assegura que quan l'ordre arribi a la justícia belga hi col·laboraran.

"Posarem en marxa tot el que puguem per col·laborar amb la justícia belga. Estem en contacte amb la fiscalia federal per organitzar-ho tot."

L'advocat intentarà evitar l'extradició basant-se, sobretot, en una de les nou excepcions que preveu la llei.

"El principal és que creiem que hi ha violacions dels drets humans i dels drets fonamentals. Aquest serà l'argument principal."

 

ARXIVAT A:
Procés català Independència
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut