Oratori de Terrassa

Oratoris graven els sermons dels imams després dels atemptats del 17A

La Federació d'Oratoris de Catalunya diu que es graven un 80% dels discursos per evitar suspicàcies, després dels atemptats de Barcelona i Cambrils i la figura de l'imam de Ripoll
Redacció Actualitzat
TEMA:
Islam

Un 80% dels oratoris que hi ha a Catalunya grava els discursos dels imams. La Federació d'Oratoris de Catalunya (Ucidcat) explica que, després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, s'ha estès aquesta pràctica com a mesura per evitar suspicàcies. Un esforç que també serveix en alguns casos perquè els creients puguin seguir el sermó en qualsevol moment.

En la declaració d'un testimoni que freqüentava l'oratori on treballava l'imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty, es qüestionen els discursos que s'hi pronunciaven, malgrat que la junta ho nega i assegura que mai ningú va denunciar res:

"Els seus sermons resultaven radicals ja que parlava obertament i per l'altaveu de la jihad, y la lluita armada, per la qual cosa s'havia de matar als infidels."

 

 

Amb la voluntat d'evitar les interpretacions, la Federació Ucidcat, que aplega més oratoris de Catalunya, assegura que la majoria estan gravant els sermons dels divendres.

En un oratori de Terrassa, ho fan des del 2012, quan els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació, que va quedar arxivada, perquè un imam havia incitat presumptament a la violència en contra de les dones en el seu sermó dels divendres.

 

 

Chaofik Cheddadi, que avui dirigeix el sermó, treu importància a les gravacions i assegura que sempre hi ha algú que els ha gravat, encara que es fes d'amagat de la junta.

"Sempre s'han gravat, sigui d'una manera o d'una altra. Es graven pels serveis d'intel·ligència o per la pròpia policia o es publiquen a les xarxes socials. No és una cosa que sigui ara perquè ha passat a Ripoll. La comunitat musulmana sent la seva propia seguretat."

El president de la mesquita de Terrassa, Mostafa Be, explica que també senten la necessitat de defensar la seguretat del país d'acollida:

"Volem ser transparents i que sàpiguin quin discurs donem. Sempre hem apostat per un discurs compatible amb la Constitució i la llei del país d'acollida."

A més, no només tenen càmeres de vigilància per garantir la seguretat dels creients, sinó que, a través del seu objectiu, es graven els discursos i s'emeten en directe. D'aquesta manera, els musulmans els poden seguir a través de la pàgina de Facebook del mateix espai de culte. "Aquest discurs arriba a les meves filles, als meus fills, al veí..." explica Be, que considera que el fet d'arribar a tots els ciutadans "forma part de la nostra seguretat".

 

 

Més ellà d'aquestes gravacions, el que sí que s'evidencia és el compromís d'aquestes comunitats de fer un pas més i ser al màxim de transparents.

Al marge, però, queda la voluntat d'aquells que volen difondre la violència. De fet, s'ha demostrat que prioritzen més espais de lleure per aconseguir la confiança de seguidors que no pas l'interior dels mateixos oratoris.

ARXIVAT A:
Islam
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut