On és obligatori portar mascareta i on no? Usos, excepcions i multes

La norma general és que tothom surti de casa amb mascareta des d'aquest dijous (ACN / Laura Cortés)

On és obligatori portar mascareta i on no? Usos, excepcions i multes

Dur mascareta és obligatori encara que es pugui mantenir la distància i les persones que no en porten poden ser multades
Redacció Actualitzat
TEMA:
Desescalada

Des d'aquest dijous, qualsevol persona que vagi pel carrer sense portar mascareta pot ser multada per agents de policia local o dels Mossos d'Esquadra.

Les persones que no utilitzin mascareta als espais públics s'enfronten a una denúncia administrativa amb sancions de fins a 100 euros. Aquestes denúncies seran tramitades pel Departament de Salut, d'acord amb la llei sanitària catalana.


Per sortir de casa, mascareta

La resolució que ha entrat en vigor aquest dijous estableix que és obligatori "l'ús de mascareta a la via pública, als espais a l'aire lliure i a qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert al públic, amb independència del manteniment de la distància física interpersonal de seguretat".

Però la nova normativa manté les excepcions que ja es van establir des de l'inici de la desescalada.

 

Qui queda exempt d'utilitzar mascareta?

Els nens més petits de 6 anys (tot i que la Generalitat diu que és recomanable que en portin també els infants de 3 a 5 anys).

Les persones amb una malaltia o dificultat respiratòria que es pugui agreujar amb l'ús de mascareta.

També les persones amb falta d'autonomia per poder utilitzar la mascareta, i aquelles amb alteracions de conducta que en facin inviable l'ús.
 

En quines situacions no s'ha de dur mascareta?

Quan es fa exercici físic, encara que sigui a l'aire lliure.

Quan s'utilitzen espais delimitats d'ús exclusiu per part d'un únic grup estable: domicilis particulars, aules, casals i colònies d'estiu

En el cas d'activitats lúdiques i educatives com ara cantar o tocar instruments de vent, que no es poden fer amb mascareta, cal extremar mesures com la distància de seguretat i la ventilació. I cal posar-se la mascareta a vestidors, passadissos, vestíbuls i ascensors. 


A la platja, amb mascareta, però no per banyar-se o prendre el sol 

Una de les preguntes més freqüents des que la consellera de Salut, Alba Vergés, va avançar que la mascareta seria obligatòria sempre, també quan es respecta la distància interpersonal de seguretat, és si cal posar-se mascareta per anar a la platja.

La resposta és: sí, com sempre que se surt de casa. Un cop a la tovallola, per prendre el sol, no cal portar-ne. Tampoc per banyar-se. Però sí en el trajecte fins a la platja o quan es faci ús d'instal·lacions comunes com lavabos i xiringuitos, tant si hem de fer cua com si no. És el que explica el nou qüestionari o FAQS de Salut

Per anar a la platja també s'ha de dur mascareta, però no per banyar-se ni per prendre el sol (ACN / Gemma Sánchez)

 

Passa el mateix a les piscines, als "spa" i als gimnasos. No s'ha de dur quan ens banyem o fem esport, però sí als vestidors i zones com passadissos o vestíbuls. 

ls boscos o altres espais naturals no cal portar-la si anem a fer una excursió, perquè es considera una pràctica esportiva. 

On sí que cal dur-ne en tot moment és a la biblioteca, a botigues i a establiments de tota mena, com perruqueries o locals d'oci, i al transport públic. També si es va en patinet elèctric o als museus, teatres i cinemes, encara que siguin a l'aire lliure. 

Al cotxe només cal dur-ne si es va amb persones amb qui no es conviu. 

I als bars, terrasses i restaurants, ens la podem treure un cop asseguts, però l'hem de portar per anar a pagar, al lavabo o a demanar a la barra. 

Als càmpings, hotels i altres allotjaments turístics podem anar sense a l'habitació, a la parcel·la pròpia, a la piscina o durant els àpats, però és obligatòria a les zones comunes i ascensors. 
 

Mascareta també a la feina 

Als espais interiors, com molts llocs de treball, també cal dur-ne. L'excepció és si treballem en un despatx d'ús individual i amb la porta tancada

En cas de treballar a l'exterior, la mascareta és igualment obligatòria. Només se'n salven les feines que comportin activitat esportiva o esforç físic, com ara algunes tasques de la construcció.

És a dir: s'ha de portar mascareta sempre, tret dels espais delimitats per a un grup, i tret que es faci alguna activitat incompatible amb portar mascareta.

Vergés, aquest dimecres, ho explicava de la següent manera:

"La norma general és que tothom marxi de casa amb la mascareta, vagi a fer el que vagi a fer, però es mantenen aquelles exempcions que ja s'havien posat".


On s'ha de guardar?  

Salut indica que no és recomanable portar la mascareta al canell, al colze o a la barbeta quan no s'està fent servir.

S'aconsella guardar-la en una bossa de paper o de roba, que s'haurà d'anar rentant a 60 graus cada vegada que canviem de peça. 

Un banyista amb la mascareta penjada a la platja de la Barceloneta, aquest dijous (Reuters/Albert Gea)


La mascareta, recorda Salut, s'ha de renovar diàriament i, en el cas de les higièniques de roba, cal rentar-les a 60 graus. Les d'un sol ús s'han de llençar al rebuig. 

És important rentar-se bé les mans abans i després de posar-se o treure's la mascareta i col·locar-la bé, que tapi tant el nas com la boca. 

Les pantalles facials no substitueixen les mascaretes, sinó que són un complement per a situacions en què es puguin rebre esquitxades. 

ARXIVAT A:
Desescalada Coronavirus

VÍDEOS RELACIONATS

El més llegit

AVUI ÉS NOTÍCIA

Anar al contingut