Panells solars

Multa internacional a Espanya per la retallada a les renovables

El CIADI, organisme dependent del Banc Mundial, dona la raó als inversors en energies renovables
Redacció Actualitzat

Les retallades a les energies renovables li sortiran cares a Espanya. Un tribunal d'arbitratge dependent del Banc Mundial ha donat la raó a un fons d'inversió britànic que reclama compensacions per la reducció dels ingressos de les seves centrals d'energia solars a Espanya.

El Centre Internacional d'Arranjament de Diferències Relatives a Inversions ha donat la raó a uns inversors internacionals en contra de la rebaixa en les primes que va dictar l'executiu.

La demanda la van presentar el fons d'inversió internacional britànic Eiser Infrastructure i la seva filial espanyola Energía Solar Luxemburg. La multa és de 128 milions, més interessos, pels danys i perjudicis a l'empresa.

El tribunal considera que les retallades del 2010 i 2013 van violar la Carta Internacional de l'Energia. Aquesta resolució és la primera que pot marcar el camí d'una trentena de litigis oberts i podria costar milions d'euros a Espanya.

El testimoni d'un afectat: de la seguretat del BOE a la indefensió jurídica 

El CIADI ha trigat tres anys i mig a resoldre aquesta reclamació contra Espanya. Aquest és el primer cop que l'organisme dicta una sentència contra Espanya. Hi ha 20 demandes més presentades contra Espanya pel que es va anomenar "impost al sol".

En plena crisi, el govern espanyol es va desdir de les subvencions promeses als inversors en fórmules com l'energia solar, i els inversors exigeixen el compliment del contracte, que els assegurava els ingressos.

30 minuts: Eclipsi solar

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut