Actuació de Patxi Andion, el 2003 a Barcelona

Mor Patxi Andion, cantautor i actor símbol de la Transició

Ha perdut la vida als 72 anys en un accident de trànsit a Sòria
Actualitzat
TEMA:
Música

El cantant i actor Patxi Andion ha mort a causa d'un accident de trànsit, aquest dimecres al matí, a Sòria.

Joseba Andion González, conegut com a Patxi Andion, ha perdut la vida als 72 anys, quan el Land Rover que conduïa ha sortit de la via, al quilòmetre 59 de l'A-15 al seu pas pel municipi de Cubo de la Solana, a Sòria.

Els equips d'emergència que han acudit al lloc de l'accident han trobat que la víctima, que en un primer moment no s'havia identificat, ja havia mort.

Patxi Andion, que l'any passat va commemorar mig segle de carrera musical amb un nou disc, "La hora del lobicán", va tenir la seva època de màxima popularitat entre els anys 70 i 80, quan va passar a ser un dels símbols de la Transició compromesa. Va fer d'actor i es va casar amb la que va ser Miss Univers Amparo Muñoz.

En el cinema, és recordat pel seu paper, al costat de Victoria Abril, en la pel·lícula "Asesinato en el Comité Central", del 1982, dirigida per Vicente Aranda i basada en la novel·la del mateix nom de Manuel Vázquez Montalbán.

 

Patxi Andion en un dels fotogrames d'"Asesinato en el comité central" (1982)


Però principalment Patxi Andion va destacar com a músic i cantautor als anys 70, amb cançons de temàtica social i romàntica. La cançó que li va donar popularitat i que va tenir més èxit potser va ser "Una, dos y tres", dedicada al Rastro de Madrid.

 


Patxi Andion va néixer el 1947 a Madrid, tot i que sempre es va sentir basc, ja que la seva família, republicana, es va traslladar a Azpeitia, on va passar la infantesa.

Va començar la carrera d'Obres Públiques, i la va abandonar per cursar Periodisme. Més tard es va doctorar en Sociologia, amb una tesi titulada "El canvi social a Espanya i la premsa del cor entre 1975 i 1985".
 

Música

De jove va formar part de grups musicals, va ser testimoni del maig francès a París, on vivia com a bohemi fent actuacions al barri llatí.
Després a Espanya va col·laborar amb Luis Eduardo Aute, va compondre cançons per a Mari Trini i va gravar un primer disc, però dues de les  cançons, "Canto" i "Jacinta", van ser prohibides per la censura.

Un dels seus discos de cançó protesta, "Cancionero prohibido", va ser vetat a la majoria d'emissores de ràdio i això el va obligar a deixar el món de la música durant un temps.
Després del seu retorn a la música, a finals del 1980 va estrenar, amb Paloma San Basilio, l'òpera rock "Evita", on feia de Che Guevara.
 

Cinema

Va comptabilitzar la seva carrera de músic i compositor amb el cinema. En el rodatge de "La otra alcoba", el 1976, d'Eloy de la Iglesia, va conèixer Amparo Muñoz, amb qui es va casar el 1976, i se'n va divorciar el 1983. Amparo Muñoz va morir l'any 2011. El 1984 es va casar amb Gloria Monis.

Va actuar en una vintena de pel·lícules, a més d'"Asesinato en el comité central" o "Puzzle", 1986, de Lluís Josep Comerón, amb Carme Elias. Va composar la música de "La estanquera de Vallecas", 1987, d'Eloy de la Iglesia, i també va aparèixer en sèries de televisió com "Página de sucesos", 1985, com a periodista o "Brigada central", 1989-90, com a policia.

Sempre es va definir com un home d'esquerres. És pare de 3 fills, i va compondre més de 500 temes, i va publicar llibres de poemes. de de fa 20 anys es dedicava a la docència com a professor a la Universitat de Castella-La Manxa, UCLM.

ARXIVAT A:
Música Cinema Obituari
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut