Ouka Leele, en una imatge del 2019 (Europa Press/Festival en el Camino de Santiago)

Mor Ouka Leele, fotògrafa i referent de la "movida" madrilenya

L'artista ha mort poc abans de fer els 65 anys
Redacció Actualitzat
TEMA:
Fotografia

Ouka Leele, fotògrafa i reconeguda representant del moviment de la "movida" madrilenya, ha mort aquest dimarts en un hospital de Madrid, segons ha informat la família de l'artista. Li faltava un mes per fer els 65 anys i feia temps que estava malalta.

Bárbara Allende Gil de Biedma, neboda del poeta i cosina de l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre, va rebre el Premi Nacional de Fotografia del Ministeri de Cultura (2005) i la Medalla de Plata de la Comunitat de Madrid, entre altres guardons. El 15 de maig passat va rebre la Medalla de Madrid, que concedeix l'Ajuntament.


Posant color a les fotografies

De formació autodidacta (va començar Belles Arts però va deixar els estudis per iniciar els de piano), destacava per l'estil colorista amb què transformava imatges en blanc i negre i també pels gravats.

Des de principis dels anys 80 va sobresortir per les fotos acolorides i va esdevenir una referent i membre destacat de la "movida".

Quan li van encarregar una fotografia en color per a una portada va decidir que ella mateixa crearia el color, i és així com va dissenyar el seu estil, segons explica el portal Biografías y vida.

Al seu perfil d'Instagram hi ha diverses mostres de l'estil que tant la va caracteritzar.

 

 

 

Una artista amb projecció internacional

Nascuda el 29 de juny de 1957 a Madrid, va agafar el nom artístic d'una obra del pintor "El Hortelano" (José Alfonso Morera Ortiz). Era un mapa d'estrelles inventat per ell, en el qual apareixia la constel·lació anomenada "Ouka Lele". Va quedar tan meravellada que va decidir que signaria les obres amb aquest nom, encara que el 1999 va fer el petit canvi cap a Ouka Leele.

Leele entenia la fotografia com una forma de "poesia visual, una manera de parlar sense fer servir paraules".

Va viure a Barcelona, Madrid i Nova York. La seva obra s'ha exposat a ciutats com París, Londres, Tòquio, Sao Paulo o Nova York.

Té peces al Museu Reina Sofia, la Fundació La Caixa o la col·lecció ARCO.

ARXIVAT A:
Obituari Fotografia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut