Màrius Díaz Bielsa va ser alcalde de Badalona entre el 1979 i el 1983 (Museu de Badalona)

Mor Màrius Díaz, primer alcalde de Badalona després del franquisme

L'Ajuntament de Badalona ha decretat dos dies de dol oficial, amb les banderes a mig pal a la Casa de la Vila i als edificis municipals
Redacció

Màrius Díaz Bielsa, alcalde de Badalona entre el 1979 i el 1983, ha mort aquest dissabte als 89 anys. Natural de la localitat aragonesa de Barbastre, Díaz era militant del PSUC i va ser el primer alcalde de la Transició que va tenir la ciutat.

Durant els seus anys de mandat, en coalició amb els socialistes, va tractar temes de salut pública com la reducció de la contaminació atmosfèrica, el sanejament de les platges o la racionalització del planejament urbanístic. Díaz, que va ser regidor fins al 1999, va rebre el 28 de febrer del 2020 el reconeixement de fill adoptiu de la ciutat.

L'Ajuntament ha decretat dos dies de dol oficial, amb les banderes a mig pal a la Casa de la Vila i als edificis municipals. Els partits de tots els alcaldables a les eleccions municipals del 28M a Badalona han mostrat el seu condol a través de les xarxes.


D'un taller de metal·lúrgia a l'alcaldia

Díaz, nascut el 1933 a Barbastre, es va traslladar a Barcelona per iniciar estudis de nàutica. Durant aquell temps, va allotjar-se amb una família amiga de Badalona que tenia un taller metal·lúrgic, on treballava esporàdicament per pagar-se la carrera. Va ser en aquell moment quan va iniciar la militància política i social contra el franquisme.

En aquell taller, durant els anys seixanta, també s'imprimien clandestinament pasquins polítics del PSUC. Posteriorment, va ser director d'una empresa de construcció naval al Baix Llobregat.

El 1979, el PSUC li va proposar liderar la llista de les primeres eleccions democràtiques. La de Díaz va ser la llista més votada aquell 1 d'abril, i va convertir-se en el primer alcalde de la restaurada democràcia.

Al llarg del seu mandat, va dur a terme la tasca de retolar en català tots els carrers de Badalona, es van desplegar gran part dels serveis socials a la ciutat, amb escoles públiques, centres cívics, instal·lacions esportives i mercats municipals, i es va impulsar la construcció de l'Hospital Germans Trias i Pujol. A més, es van consolidar les Festes de Maig.

Un dels conflictes més sonats de l'alcalde va ser quan es va posar en marxa de la televisió local de Badalona, precintada pel Govern Civil, que va acabar amb el tancament com a protesta de Díaz i diversos regidors del consistori.

Díaz va rebre el 2020 el reconeixement de fill adoptiu de la ciutat (Ajuntament de Badalona)

Fill adoptiu de Badalona

El nomenament de Màrius Díaz com a fill adoptiu va ser aprovat pel ple de l'Ajuntament de Badalona en la sessió ordinària del 28 de gener del 2020.

Aquesta distinció, en forma de diploma acreditatiu i insígnia de plata de la corporació, la va rebre en un saló de plens on, a més dels actuals regidors i regidores, van ser presents els familiars, els regidors i les regidores electes l'any 1979, així com alcaldes i alcaldesses de la ciutat des de la recuperació de la democràcia.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut