L'intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, i els tinents d'alcaldia Albert Batlle i Jaume Collboni (ACN/Laura Fíguls)

Més dones i menys burocràcia per a la Guàrdia Urbana de Barcelona

Alliberar els agents de les feines administratives equival a tenir cent persones més al carrer
Actualitzat

A partir del mes que ve, tots els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona faran només tasques policials i s'alliberaran de les administratives, segons han explicat els responsables polítics. Aquesta feina passarà a ser competència del personal administratiu i tècnic no uniformat.

A la pràctica, això representa tenir cent agents més al carrer, segons el tinent d'alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle:

"La policia ha de fer de policia. Hem d'alliberar de feines administratives el conjunt dels agents. És un vici que les organitzacions policials pateixen sovint i la feina administrativa treu de la presència al carrer dels cossos policials. Pensem que aquest canvi equival -en una anàlisi conservadora- a incrementar en cent policies més, que vol dir gairebé un torn d'una unitat territorial."

 

El canvi forma part del nou model de servei i gestió del cos, presentat aquest dissabte.

 

 


Cap a la paritat

Durant la presentació del nou model policial, també s'ha fet pública la campanya "Som dones, som urbanes", per promoure que més dones vulguin formar part de la institució, en què tampoc ocupen, de moment, llocs destacats en l'organigrama.

Els responsables polítics han explicat que "la perspectiva de gènere" estarà més present en la promoció i que es farà formació en aquest sentit.

Segons el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, l'objectiu és acostar-se a la paritat:

"En aquests moments només el 13% del cos són dones. A la darrera promoció vam arribar al 27% de dones, i el nostre objectiu és avançar en direcció a la paritat dins el cos de la Guàrdia Urbana."

 

També ajudarà a augmentar la presència de les dones el fet que s'eliminarà l'alçada com a requisit d'accés al cos.

 

Canvis en la convocatòria de places

S'ha anunciat que hi haurà 282 places de la Policia Local en la pròxima convocatòria, vint-i-dues més de les anunciades al desembre, i amb novetats en les bases.

A més d'eliminar el requisit de l'alçada, també hi haurà canvis en la prova cultural. Es considerarà actualitat política, econòmica, social i cultural les notícies publicades en mitjans de comunicació mig any abans de la convocatòria.

 

Una altra novetat destacada és que s'incorporarà una prova voluntària i no eliminatòria d'anglès, que en el futur es podria ampliar a d'altres d'àrab i urdú.

També s'acceptaran els tatuatges, amb l'excepció dels que siguin "contraris als principis, valors i competències establerts en el Codi d'Ètica de la Policia de Catalunya".


Novetats en l'organigrama

L'intendent major, Pedro Velázquez, ha presentat el nou organigrama. L'estructura de comandament inclourà Juan José Vilanova com a subcap del cos. D'ell dependran la Unitat d'Informació i Documentació, i les noves unitats d'Inspecció de Serveis, Gestió de Recursos i Unitat de Coneixements i Projectes.

A més, hi haurà comandaments adjunts de Pretectura i Gerència i assessoria en la Gerència en l'Àmbit de la Perspectiva de Gènere.

També hi haurà les divisions de Trànsit, Recursos Operatius i Suport, Territorial i Coordinació.

Un dels punts que s'abordarà especialment és el relacionat amb l'anomenada policia de barri, que, segons Velázquez, es troba "en ple funcionament", però volen que sigui "més capil·lar i més centrada en la gestió del conflicte".

Els gestors del cos també han avançat que a la primavera quedaran integrats en el servei d'emergències del 112, igual que els Bombers de Barcelona.

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut