El govern mexicà ha afirmat que oferirà visats humanitaris i allotjaments als qui han sobreviscut(EFE/Carlos López)

Més de 50 persones migrants moren a Mèxic en bolcar el camió amb què anaven als EUA

La majoria dels ocupants del camió, en total més de 150, procedien de Guatemala i anaven amuntegats en condicions infrahumanes per intentar passar la frontera
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Migracions

Almenys 55 persones han mort quan el camió que els transportava de manera clandestina ha bolcat a l'estat de Chiapas, al sud-est de Mèxic. A més, hi ha hagut una setantena de migrants més que han quedat ferits. És una de les tragèdies més greus d'aquesta mena que es recorda al país.

La majoria dels ocupants del camió, en total més de 150, procedien de Guatemala i estaven amuntegats en condicions infrahumanes, intentant travessar la frontera amb els Estats Units.

Entre els morts hi ha infants, homes i dones i ara s'està intentant poder-los identificar. Mèxic ha anunciat que oferirà allotjament i visats humanitaris als supervivents.

El president del país, Andrés Manuel López Obrador, ha expressat el seu condol a Twitter.

Els equips d'emergència han pogut rescatar diverses persones amb vida (EFE/Carlos López)

L'accident hauria passat en xocar el tràiler amb la paret del mur d'un pont. El camió hauria quedat sense sostre a la part del darrere, on transportava la càrrega oculta de passatgers, i finalment hauria bolcat. El conductor ha fugit després de l'accident i el busca la policia.

Una de les hipòtesis és que el vehicle circulava amb un excés de velocitat, segons testimonis recollits per l'agència EFE. Veïns del punt on ha passat el sinistre han deixat espelmes i han resat per les víctimes.

És una de les tragèdies d'aquesta mena amb més víctimes dels últims anys a Mèxic(EFE/Carlos López)


Viatges amb final tràgic

El transport en camions és un dels mètodes utilitzats habitualment pels traficants de persones. Mèxic és el corredor natural per arribar als Estats Units, l'objectiu de la majoria de migrants de Centreamèrica, que fugen de la pobresa i de la violència.

Tot i això, les dificultats per arribar-hi fan que molts demanin asil a Mèxic. Més de 100.000 persones ho han fet només aquest any.

El viatge és car i perillós. Les xifres d'arrestats a la frontera entre els Estats Unts i Mèxic són de rècord, aquest 2021.

Les autoritats mexicanes intenten persuadir els seus conciutadans que no repeteixin les caravanes amb milers de persones fins a la frontera i han començat a traslladar habitants del sud, com la ciutat de Tapachula, cap a altres regions.

Els EUA reprenen algunes polítiques migratòries de Trump

Per la seva banda, als Estats Units l'administració de Joe Biden ha reprès algunes polítiques implantades per Donald Trump, com enviar els sol·licitants d'asil de tornada a Mèxic mentre esperen la resolució judicial.

Algunes veus crítiques argumenten que les polítiques més dures empenyen els migrants cap a les mans dels traficants de persones.

 

ARXIVAT A:
Drets humans Migracions Mèxic
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut