Autoritats de la zona i veïns del poblat comproven les destrosses (Reuters)

Massacre contra l'ètnia dogon: maten un centenar de persones en un poblat de Mali

Es creu que es tracta d'un acte de revenja dels atacants, que han calat foc a les cases del poblat amb la gent a dins.
Redacció Actualitzat

Una ràtzia contra un poblat de l'ètnia dogon, a Mali, ha causat un centenar de morts, una vintena de desapareguts, ramats sencers abatuts i cases incendiades. El lloc de la matança ha estat Sobanou, a la regió de Sangha, al centre del país africà.

L'atac ha passat de matinada, quan un grup d'homes armats han envoltat el poble i han calat foc a les cases, amb la gent a dins. Als que aconseguien fugir-ne, els disparaven.

Les primeres hipòtesis apunten que es podria tractar d'una revenja per l'atac que hi va haver el mes de març a un poblat de l'ètnia peul, on van morir 157 persones. Els enfrontaments entre aquestes ètnies és habitual des que el 2015 es va implantar a Mali un grup jihadista.

El govern del país africà qualifica els autors de la massacre de "terroristes". Les forces de seguretat intenten capturar els atacants, enmig d'un gran desplegament policial a tota la zona. El president del país, Ibrahim Boubacar Keita, ha dit que "es prendran totes les mesures necessàries per detenir i castigar els autors de la matança." 

 

Els assaltants han cremat les cases amb les persones dins (Reuters)​ 


Enfrontaments ètnics i presència jihadista

La comunitat peul, que es dedica fonamentalment a la feina de pastoreig, veu amb reticència la creixent presència de grups islamistes a la zona. Aquests grups han incorporat joves peuls, davant la situació inestable del país. Això es tradueix en incidents i enfrontaments amb altres ètnies, com els dogon, dedicats a l'agricultura.

Després d'aquest últim atac, la milícia dogon ha publicat un comunicat en què condemna "aquest acte terrorista i genocida intolerable" i demana als veïns d'aquesta comunitat a mobilitzar-se per "la defensa del seu territori". Ho considera "una declaració de guerra" i assegura que la població s'encarregarà de la seva seguretat "ja que ni l'Estat ni la comunitat internacional no s'interessen per la situació greu que viuen.

 

El veïns del poblat es dediquen especialment a l'agricultura (Reuters)
 

Els enfrontaments entre les comunitats dogon i peul s'han intensificat els últims mesos (Reuters) 


Diverses organitzacions de Drets Humans han acusat els dogon de cometre abusos contra civils peuls. Però ells ho neguen. El setembre passat van firmar un alto el foc unilateral amb el govern i van acordar un procés de desarmament que no s'ha acabat.

A la violència de caràcter ètnic, s'hi suma la protagonitzada per diferents grups armats que hi ha al país, incloent-hi filials de les dues principals organitzacions terroristes internacionals, Al-Qaeda i Estat Islàmic.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut