Maquinistes, sí; bomberes, no: les dones encara tenen vetades 100 professions a Rússia

Després de deu anys com a ajudant de maquinista de tren, Iúlia Kirakina es prepara per accedir al comandament aprofitant la reducció de feines prohibides a les dones pel govern rus
Manel Alias Actualitzat
TEMA:
Rússia

A Rússia hi ha un centenar de professions vetades a les dones, un avenç si pensem que fa només tres mesos n'eren 456.

Algunes dones, com la Iúlia Kirakina, han trobat la manera de treballar en una d'aquestes feines prohibides. En el seu cas, ser ajudant de maquinista de tren.

 


Hi ha moltes dones que treballen als trens de Rússia però no a les cabines. Als trens exprés que van als aeroports de Moscou, hi ha 147 homes treballant i només una dona, la Iúlia.

Dona treballant als trens de Rússia

 

L'ajudant de maquinista explica que es va enamorar d'aquesta professió quan tenia 15 anys. El primer contacte que va tenir va ser quan li va preguntar a un conductor a quina estació havia de baixar i va acabar dins la cabina fins a l'estació de destí.

El seu somni de ser maquinista el tenia vetat. Al seu país, era una feina prohibida per a les dones. Tot i les barreres, es va apuntar a l'acadèmia, on va haver d'assegurar i demostrar que era conscient del que feia i de les circumstàncies de la professió.

 

 

Amb molta persistència va aconseguir que la contractessin com a ajudant de maquinista ja fa deu anys, i encara és l'única. Assegura que la gent encara es sorprèn quan s'assabenten a què es dedica.

A partir d'ara, les dones que vulguin treballar a les cabines de tren ho tindran més fàcil, gràcies al fet que la llista de professions considerades massa pesades i de risc per les dones s'ha rebaixat de 456 a 100.

En el cas de la Iúlia, s'està preparant per passar a ser maquinista i no ajudant.

"Crec que només cal entendre aquesta feina i agafar-se-la seriosament. Aleshores tant és si ets home o dona."

 

L'única dona ajudant de maquinista de Rússia

 

Amb aquest últim canvi, les dones russes podran governar els timons dels vaixells, els comandaments dels avions i del metro. També podran conduir camions i autobusos, posicions que fins ara tenien vetades.

El pròxim pas és lluitar contra els prejudicis i també perquè les professions com bomberes, submarinistes o treballar a la mineria i la construcció no estigui prohibit per a elles.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Rússia Feminisme Masclisme 8M
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut