Emmanuel Macron

Macron renuncia als 6.000 euros de pensió vitalícia d'expresident per "donar exemple"

El dirigent opositor i líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, ha criticat la "demagògia" del gest
Redacció Actualitzat
TEMA:
Emmanuel Macron

El president francès, Emmanuel Macron, ha anunciat la seva intenció de renunciar a la pensió vitalícia que li correspon quan deixi de ser president, un gest que pretén ser "exemplar" enmig de les protestes i la vaga indefinida contra la reforma de les pensions que ha plantejat el seu govern.

Segons un assessor presidencial al diari Le Parisien:

"No rebrà aquesta jubilació prevista per llei al final del seu mandat perquè considera que aquesta llei està destinada a normalitzar-se. Per tant, no l'aplicarà. Tampoc liquidarà aquesta suma quan es jubili. Estem en una era en què els funcionaris electes han de ser exemplars."

El president té un règim específic de jubilació conforme a l'article 19 d'una llei del 1955 per la qual percebria una pensió vitalícia equivalent al salari d'un conseller d'estat: 6.220 euros bruts al mes. La suma no està subjecta a cap condició d'edat, mandat o límit d'ingressos.

A més, Macron ha anunciat que no s'asseurà al Consell Constitucional al final del seu mandat com li correspon per ser expresident i que renuncia a la compensació de 13.500 euros mensuals que inclou aquest lloc.

 

El líder de la França Insubmisa critica la "demagògia" del gest

En resposta, el dirigent opositor i líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, ha criticat l'anunci perquè "ell té els mitjans per prescindir d'una jubilació de 6.000 euros, però la majoria de les persones no tenen aquests mitjans. Jo, personalment, no els tinc", ha afirmat Mélenchon. "La jubilació no és un privilegi", ha dit.

A més, ha criticat la "demagògia" del gest. "No m'impressiona i demano a les persones que m'escolten que comprenguin la part de demagògia que existeix en aquesta manera de parlar", ha afegit.

La proposta de reforma laboral de Macron preveu l'abolició dels règims especials de sectors com el ferroviari i obliga a treballar més anys i fins als 64 per aconseguir una pensió completa. En resposta, fa dues setmanes aquest sector va començar una vaga general indefinida que ha paralitzat bona part del transport.

Aquest diumenge també hi ha serveis reduïts en ferrocarrils, segons ha informat la Societat Nacional de Ferrocarrils Francesos, que ha apuntat, a més, a la suspensió de la meitat dels trajectes dels trens TGV d'alta velocitat.

ARXIVAT A:
Emmanuel Macron
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut