L'horror de Butxa, deu dies després de la fugida dels soldats russos

Un equip de TV3 entra a la ciutat ucraïnesa arrasada per l'exèrcit rus
Enllaç a altres textos de l'autor

Lluís Caelles

Subcap de la secció d'Internacional de TV3

@LluisCaelles
Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

A Butxa hi ha llocs que han deixat d'existir. Endinsar-s'hi és trobar-se amb una desolació aclaparadora. Quan fa deu dies de la fugida dels soldats russos, la ciutat encara fa pudor de cremat. I, també 10 dies després, a Butxa treuen els morts de la fossa comuna per enterrar-los com cal.

Han aparegut cossos amb mans i cames lligades i un tret al clatell; cossos amb ossos trencats i indicis de tortura; cossos d'infants. Als carrers de Butxa, preguntis a qui preguntis, parlarà de l'horror.

Diversos operaris treuen cossos d'una fossa comuna

La Lida explica que dos nois i una noia del seu bloc de pisos, una mica beguts, van sortir fora de l'hora i els soldats els van executar davant la porta mateix. Un tret entre els dos ulls, diu.

A la ciutat no hi ha ni llum ni aigua ni gas. La gent cuina a fora, amb la llenya que arreplega.

Les cuines improvisades s'han situat davant de moltes cases

Al veïnat de l'Anton Strapak també coneixen l'horror i l'arbitrarietat que han viscut mentre l'exèrcit rus estava instal·lat al barri. Ell mateix està viu de miracle:

"Els soldats em van preguntar pels tatuatges i pel seu significat. Van voler veure tots els tatuatges que porto i em van fer despullar mentre m'apuntaven al cap amb una pistola. Els vaig dir que eren tatuatges esportius."

Una bicicleta amb alguns objectes escampats

La Valentina Bukanova treu males herbes. Diu que és el que toca fer ara, quan el seu món està fet miques:

"Hi havia moltes mines. Mireu aquestes cases. Totes fetes malbé. Ens van bombardejar amb avions... Eren els bielorussos... No sou bielorussos, oi?"

Els tancs que dormen morts a Butxa tampoc són bielorussos, tot i que venien de Bielorússia, el gran aliat de Putin. Ara són el record rovellat d'uns dies de por i patiment.

Un tanc bielorús destrossat a Butxa


El TPI ho considera "l'escena d'un crim"

El fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional (TPI), Karim Khan, ha dit des de Butxa que "Ucraïna és l'escena d'un crim". Khan s'ha trobat amb la fiscal general d'Ucraïna, Irina Venedíktova.

"Som aquí perquè tenim motius raonables per creure que s'estan cometent crims que recauen sota la jurisdicció del TPI. Hem de travessar la boira de la guerra per arribar a la veritat", ha dit en un tuit.

L'ocupació russa es va saldar amb almenys 400 civils morts, segons el govern ucraïnès. Els cossos s'han anat trobant en soterranis, cases particulars, fosses o al mig del carrer.

La Fiscalia ja va obrir una investigació el 2 de març i va començar a recopilar proves. Ni Ucraïna ni Rússia no formen part del TPI, però Kíiv havia presentat sol·licituds (el 2013 i el 2014) per acceptar-ne la jurisdicció.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut